2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Megújul az Ajtósi Dürer sor

1 milliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza: a Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda épül a Városliget mellett

Megújul az Ajtósi Dürer sor mintegy 300 méteres, valamint a Zichy Géza utca mintegy 100 méteres szakasza a közeljövőben a 3,7 hektárt felölelő Dürer Park ingatlanfejlesztési projekt részeként, amit a Dürer Befektetési Kft., mint beruházó a Property Markettel, mint ingatlanfejlesztővel együttműködésben valósít meg. A Városliget melletti úthálózat burkolatait és infrastruktúrájának jelentősen leromlott állapotát saját költségén, több mint 1 milliárd forint összegben újítja meg a beruházó. A Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda épül a Városliget közvetlen szomszédságában.

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. által megtervezett, új köntösbe öltöző köztér kialakítása során kiemelt fókuszt kapott az eddigi, már korszerűtlen beton útburkolat megszüntetése, helyette egy zöldsáv és biztonságos, a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpársávok kerülnek kiépítésre.

Az új jelzőlámpás csomópontokban biztonságos gyalogátkelőhelyek is létesülnek a Városliget felé: a Szent István Gimnázium bejáratához közel, illetve a Stefánia úti csomópontban. A járművek részére új, külön balra kanyarodó sáv épül, szintén a biztonságos közlekedést szem előtt tartva.
A mintegy 1 milliárd forint értékű közterületi infrastruktúra a Colas Alterra Építőipari Zrt. kivitelezésében valósul meg. A munkák érintik az Ajtósi Dürer sort a Cházár András út és a Stefánia út között, a Zichy Géza utcát és az Abonyi utcát is. Az Ajtósi Dürer soron zajló munkálatok az első irodaház használatba vételét megelőzően, várhatóan 2023 őszére, a Zichy Géza és az Abonyi utcát érintő beavatkozások a második irodaház használatba vételét megelőzően, várhatóan 2024 tavaszára készülnek el.

A 2023. március 22-én kezdődő infrastruktúra fejlesztési munkálatok során a Budapest Közút Zrt.-vel egyezetetett, ütemezett és időszakos, nem teljes keresztmetszetű forgalomterelésekre, sávlezárásokra számíthatnak a közlekedők. A trolibusz közlekedés folyamatos lesz. A munka természetesen megnövekedett közlekedési idővel jár, melyért a beruházó és az ingatlanfejlesztő a közlekedők türelmét kéri annak érdekében, hogy a munkálatok végével egy minőségi, és sokáig szolgáló infrastruktúrát adhasson át.

A felújítási program többek között az alábbi fejlesztéseket fogja össze:

Ajtósi Dürer sor

300 méter hosszú, teljesen új pályaszerkezet kap az Ajtósi Dürer sor, ezen kívül új járdaburkolatot építenek, és egy középső zöldsáv is kialakításra kerül, szem előtt tartva a zöldterületek növelését.
Megújul a közvilágítási- és trolibusz felsővezetéki hálózat is, több mint 30 darab új oszlop felállításával, valamint korszerűsítésével.
Megújul a forgalomirányítási rendszer is, szem előtt tartva a biztonságos gyalogos és biciklis közlekedést: új jelzőlámpás gyalogos átkelőket hoznak létre, emellett pedig a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpársávok kerülnek kialakításra.
A balesetveszélyes Ajtósi Dürer – Stefánia csomópontban a három egyen sávon átvezető telezöldes rendszer helyett, a forgalombiztonságot szem előtt tartva egy önálló balra kanyarodó sáv kiépítése történik meg.

Zichy Géza utca és Abonyi utca

A Zichy Géza utca Ajtósi Dürer sor felőli első 100 méterén új aszfaltburkolatot építenek, és kétirányú forgalmi rendet alakítanak ki, továbbá a Zichy Géza utca páros oldala új járdaburkolatot kap.
Az Abonyi utca páros oldala is új járdaburkolatot kap, mintegy 220 méter hosszan, egészen a Szent István Gimnáziumig tartó szakaszon.

 

Dürer Park Projekt

A Dürer Park ingatlanfejlesztés előkészítése 2018-ban indult Zuglóban, az Ajtósi Dürer soron, a kivitelezési munkák 2020 nyarán kezdődtek. Az újgenerációs épületegyüttes – két iroda- és három lakóépület – az értékeit megőrző, megújuló zöld környezetben, 3,7 hektáron valósul meg 2024-25. évi átadással. A 2017-ben alakult Dürer Befektetési Kft. a Property Market Kft.-vel együttműködésben végzi az ingatlanfejlesztést. A Zugló szívében létrejött koncepció kialakítását a milánói Lissoni & Partners Studio készítette, az építészeti megoldásokért az AVANT-GARDE ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ tervezőiroda, a generál tervezői feladatokért pedig a LEAN TECH Mérnökiroda felel.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…