2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Így előzhető meg a tavaszi kóbor kutya, és cica bumm

Tavasz a házi kedvencek ivarzásának ideje. Odafigyeléssel, felelős állattartással megelőzhető a nem várt kutya – cica szaporulat, a sok kóborrá váló állat. Magyarország házi kedvenc szaporításban sajnos még mindig élen jár, ezzel megoldhatatlan feladat folyamot adva a civil állatvédőknek.

Fotó: utcán született kutyakölykök – Orpheus Állatvédő Egyesület

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotoknak, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. Az állatvédő kiemelte, hogy „annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik” – mindez felelős gazdikkal, megelőzéssel alakítható ki.

Tippek a felelős állattartáshoz ivarzási időszakra:
– figyeljünk állatainkra, hiszen az állat önálló életre képtelen, a gazda feladata a háziállat megóvása,
– az állatok szaporodási időszakában fokozottan vigyázzunk, hogy az állatunk ne szökjön el,
– kerítésen – kapun keresztül is megtörténhet az állatok párzása, így az udvari zártság nem biztonságos,
– házi kedvencünket tüzelés / ivarzás idején alatt ne engedjük ellentétes nemű társaihoz,
– állatunkat lazább tartás esetén lássuk el fogamzásgátló szerekkel,
– végleges biztonságot állatuk ivartalanításával érhetünk el.

Van sok ingyen kutya, és ingyen macska
Magyarországon bárki bármikor hozzá tud jutni a túlszaporítások következtében házi kedvenchez. Kutya, cica, és más állat ingyenesen elérhető, ami aggasztó. Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte, hogy házi kedvencet az állat egész életére választ a felelős tartó. Sajnos sok helyen nincs meg a szükséges tartási hely, anyagi fedezet, és megfelelő mennyiségű szabadidő a tartáshoz, így sok esetben az állatot megunják, utcára teszik, szélnek eresztik. Hiába a sok szigorú állatvédelmi törvény, ez sok embert nem riaszt vissza az állatkínzástól – fogalmaz. Nincs annyi állatmenhely és állatvédő, akik minden bajnál megoldást, állatvédelmi segítséget tudnának nyújtani, ezért is fontos az állatvédelmi megelőzés, és a felelős házi kedvenc tartás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …