2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Zorba, a görög bemutató, Óriás szirtaki, nyereményjáték egy görög nyaralásért – Premier és programok a görög nyár jegyében a Miskolci Nemzeti Színházban!

Zorba, a görög bemutató, Óriás szirtaki, nyereményjáték egy görög nyaralásért – Premier és programok a görög nyár jegyében a Miskolci Nemzeti Színházban!

A nagysikerű Broadway musical, a Zorba, a görög bemutatójára készül januárban a miskolci teátrum. Zorba, az örök vándor, a javíthatatlan romantikus, a bölcs filozófus viszontagságos életét legtöbben Nikos Kazantzakis világhírű regényéből, vagy az Anthony Quinn főszereplésével készült nagyszerű filmváltozatból ismerjük.

Musical-feldolgozását a Kabarét és a Chicagót is jegyző szerzőpáros, John Kander zeneszerző és Fred Ebb dalszövegíró írta. Most a Miskolci Nemzeti Színház színpadán elevenedik meg Kazantzakis hőse, a premier mellett pedig számos program és több nyereményjáték is várja a nézőket.

Szőcs Artur állítja színpadra az előadást, amely alapjául a Broadway musical szolgál. – Slárku Anett dramaturg munkája ez az átirat, ami nagyban támaszkodik a regényre is, hiszen ezek az egyébként nagyon szórakoztató musicalek a dalokra épülnek, így az átkötő jelenetek néha nem elég erősek. Ilyen esetekben a regényhez fordultunk segítségért – mondta el a rendező.  – Az előadást dupla szereposztásban játsszuk, így egészen más Zorbát láthatunk majd Szegedi Dezső és Gáspár Tibor alakításában, vagy éppen Madame Hortense megformálásában Seres Ildikó és Nádasy Erika kettősében. Az előadás látványvilága is különleges, Horesnyi Balázs díszlettervezővel egy makett falut álmodtunk meg, ahol makett méretűek a házak, a templom, és a város minden építménye – tette hozzá.
A történet Zorba jellemében a pozitív gondolkodás, az optimizmus erejét mutatja meg, a nehéz körülmények között élő közösségben. – A darabban Zorba elmesél egy történetet Nikonak, az írónak, amikor egy váróteremben találkozott egy törökkel. A két nép között évezredes ellentét feszül, a két férfi nem ismerte a másik nyelvét, mégis elkezdtek beszélgetni: tánclépésekkel. Azt gondolom, hogy ez a történet, és Zorba jelleme azt üzeni nekünk, hogy ha ennyi lehetőségünk van a kommunikációra, akkor hagyjuk haragot, a bosszút, a háborút, és inkább táncoljuk! – hangsúlyozta Szőcs Artur.
Az Alexisz Zorbát alakító Szegedi Dezső elárulta, a filmet még gyerekkorában látta először, így nem igazán emlékezett minden részletre. Most viszont velejéig meg akarja ismerni Zorbát. – Minden szerep komoly kihívásokkal állítja szembe a színészt. Hiszen egy másik ember bőrébe bújva kell úgy viselkednie, mintha az a másik lenne. Zorba temperamentuma és az optimizmusa közel áll hozzám, de hogy ezt mennyire sikerül a színpadon visszaadnom, azt majd a néző fogja eldönteni – tette hozzá a színművész.

Óriás szirtaki és Kocsmatúra Zorba módra
A Zorba, a görög bemutatójához számos program és több nyereményjáték is kapcsolódik, melyeket a Rádió M, a Helynekem, az IBUSZ, a Görög Kisebbségi Önkormányzat és a MiKom közösen szervez. Január 9-én este 8 órától megidézzük a görög nyarat Miskolc belvárosában. A színház művészei óriás szirtakira hívják az érdeklődőket a Szinva teraszra, ahol a musical jól ismert zenéjére járják el együtt a görög néptáncot, és űzik el a januári hideget. Aki azonban a helyi szórakozóhelyek melegét választja ezen az estén, azokat is meglepjük a görög hangulattal. A miskolci szórakozóhelyeken felbukkannak majd az előadás szereplői, akik egy görög zenekarral adnak ízelítőt a jól ismert dalokból. A kocsmatúra után közös táncházzal zárul az este a Helynekem romkocsmában.

Görög nyaralás és exkluzív színházi élmény!

Nyereményjátékainkon számos értékes ajándék várja az érdeklődőket. A színház facebook oldalán (https://www.facebook.com/miskolcinemzetiszinhaz/) meghirdetett játékon a nyertes az igazgatói páholyból nézheti meg a Zorba, a görög előadását, és betekintést nyerhet a kulisszák mögé! Aki elküldi egy görög nyaraláson készült fotóját az mnsz.zorbaagorog@gmail.com címre január 10-ig, részt vehet a játékon. Január 11-től megtekinthetőek a beküldött fényképek, a legtöbb lájkot gyűjtő fotó nyeri az exkluzív színházlátogatást! A Miskolci Nemzeti Színház azokra is gondolt, akik még nem jártak Görögországban! Érdemes megőrizni a Zorba, a görög előadásra szóló jegyeket, hiszen egy szerencsés néző görögországi nyaralást nyerhet az IBUSZ Utazási Irodák jóvoltából. Az előadások után írja fel nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát a színházjegyére, és dobja be a Nagyszínház előcsarnokában kihelyezett gyűjtődobozba. Az összegyűlt jegyek közül február végén sorsoljuk ki a szerencsés nyertest! A bérletes nézőink automatikusan részt vesznek a sorsoláson!

Joseph Stein – John Kander – Fred Ebb:
ZORBA A GÖRÖG
musical két felvonásban

Alexisz Zorba                                   SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas
Niko, író                                                       LAJOS ANDRÁS
Madame Hortense, fogadósnő                   NÁDASY ERIKA
SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
Mimiko, mme Hortense szolgája        MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS
Melina, az özvegy                                         EPERJESI ERIKA
Mavrodani, a falu elöljárója                       SZATMÁRI GYÖRGY
Manolakosz, az öccse                                KOKICS PÉTER
Pavli, a fia                                         SOMHEGYI GYÖRGY eh.
Lukasz, rendőrfőnök                                    VARGA ZOLTÁN
Lemonisz kapitány                              FANDL FERENC
Jorgosz                     HEGEDŰS RICHÁRD
Georgisz                    OSVÁTH TIBOR
Delia                                                    VARGA ANDREA
Atenia                                                  MOLNÁR ANNA
Szula                                                    KEREKES VALÉRIA
Zaharia atya                                         FARKAS SÁNDOR  
Lola, táncosnő                    KOCSIS ANDREA
Marina, táncosnő                                           SIMONFI ADRIENN

Munkások, asszonyok, falu népe, táncosnők
Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara, Énekkara, Balett kara

Díszlettervező:        HORESNYI BALÁZS
Jelmeztervező:        KOVÁCS ANDREA
Dramaturg:            SLÁRKU ANETT
Zenei vezető:             CSER ÁDÁM
Karvezető:              REGŐS ZSOLT
Koreográfus:            KOCSIS TAMÁS
Ügyelő:            OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó:                REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens:        ÉRSEK JUDIT

Vezényel:
CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Rendező:
SZŐCS ARTUR

Bemutató előadás:     2016. január 15. – Nagyszínház

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…