2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Zárt a TudásPark Miskolcon

ZÁRT A TUDÁSPARK, DE A JAVA MOST KÖVETKEZIK

2015. november 23-24-én két napos szakmai tanácskozással zárult a TudásPark néven is ismert, Miskolc Egyetemváros 2015 elnevezésű projekt, amely a Miskolci Egyetem az önkormányzat és a meghatározó helyi gazdasági szereplők együttműködésével valósult meg. A konferencia első napján Miskolc város és térségének innováción alapuló gazdaságfejlesztési lehetőségét vitatták meg a résztvevők.
Az egyetem kutatási portfolióját és a városfejlesztési elképzeléseit áttekintve három kutatási területet jelölt ki a projekt vezetése: 1, járműipar és kapcsolódó gépipar; 2, informatika, alkalmazásfejlesztés és elektronika; 3, környezetipar, energetika.

A konzorcium fő célkitűzése az volt, hogy az Egyetem, az önkormányzat, és vállalati partnereik stratégiai együttműködésével egy új, a tudományos kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásba vitelét irányító, ún. technológia transzfer program jöjjön létre, amely felélénkíti Miskolc innovációval foglalkozó szervezeteinek aktivitását, és ehhez megpróbál szervezeti, hálózati keretet is biztosítani. Mindez alapja lehet egy hosszabb távú technológia-, és innováció menedzsment hálózat működésének. A projektben kijelölt kutatási területeken vállalati partnerek által irányított K+F projektek körvonalazódtak, hogy azok versenyeztetése és szűrése által GINOP forrásokra esélyesen pályázó vezérprojektek szülessenek meg. A vezérprojektek kiválasztását vállalti és klaszter képviselők, az egyetem, a város és innovációval foglalkozó szervezetek vezetőiből álló Stratégiai Tanácsadó Testület végezte el.

A több, mint húsz vezérprojekt között mások mellett elektromos hajtású közösségi kerékpár fejlesztése, közterületi hibabejelentő rendszer fejlesztése, víz-, és szennyvíztisztítási technológia fejlesztése és dízelmotorok hatásfokát javító fejlesztések találhatók.

A Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt túlmutat a program megvalósításának néhány hónapján. A projekt keretet és egyben fórumot biztosított a Miskolcon zajló, illetve Miskolcot érintő tervezési folyamatok megvitatására, harmonizálására. A TudásPark egyaránt kapcsolódik a város Smart City programjához, a társadalmi innovációt érintő fejlesztésekhez, valamint a formálódó városi S3 stratégiához (Smart Specialisation Strategy). E komplex folyamatok megvalósulása által érte el a projekt legfontosabb célkitűzését: létrehozta Miskolc kutatás-fejlesztésben és innovációban, a helyi gazdaság fejlesztésében, illetve munkahelyteremtésben érdekelt szereplőinek közös platformját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek