2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Zarándokút születik

Sárospatakra minden évben nagyon sok érdeklődőt vonz a pünkösdi rendezvény, de idén még több látogatót várnak, mert június 13-án ünnepélyes keretek között átadják a Sárospatak-Kassa közötti zarándokutat.

 

Szent Erzsébet szülőhelyén, Sárospatakon minden évben kétnapos ünnepség keretében felidézik Erzsébet életét és szellemiségét. A városba látogató ilyenkor bepillanthat a 13. századba: kosztümös felvonulás, történelmi játékok, vidám hangulatú vásári forgatag biztosít egész napos szórakozást pünkösd vasárnapján.

Pünkösdhétfőn pedig szentmisével, körmenettel emlékeznek Árpád-házi Szent Erzsébetre, aki a legismertebb magyar szent a világon.

Minden évben nagyon sok érdeklődőt vonz a rendezvény, de idén még több látogatót várnak a városba, mert június 13-án ünnepélyes keretek között átadják a Sárospatak-Kassa közötti zarándokutat.

A ,,Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében új kulturális és turisztikai kapocs jött létre az Észak-magyarországi régióban a két ország közt. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Út Gyöngyszemei Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy egy Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost.

A zarándokút – igazodva a 21. századi kulturális, gazdasági és társadalmi környezethez – egyszerre nyújt majd vallásos lelki élményt az arra vállalkozóknak, miközben a szervezői arra is számítanak, hogy az egyben turisztikai, vidékfejlesztési és kulturális lehetőségeket is nyújt azoknak a falvaknak, amelyeket érint.

Pünkösdhétfőn külföldi és hazai szerzetesnővérekhez csatlakozva indul el az első csoport a 110 km-es úton. A csoporthoz csatlakozik Rolf Damm úr is, aki 2007-ben, Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján a németországi Wartburgból 1500 km-t megtéve gyalogolt Sárospatakig. Damm úr ez alkalomból élménybeszámolót is tart a városban, és a kassai táv megtétele után gyalogol majd tovább Wartburgba, ahol Szent Erzsébet élete nagy részét töltötte.

A zarándoklaton részt vesznek az idén májusban Sárospatakon letelepedett Szent Erzsébet Nővérek Konrgregációjának tagjai is.

Az első zarándokok Ternyák Csaba egri és Bernard Bober kassai érsek áldásával indulnak útnak 2011. június 13-án.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek