2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Versenyképes tudás, úttörő eszközök segítségével

Versenyképes tudás, úttörő eszközök segítségével

A Dunaújvárosi Főiskola folyamatosan bővülő fejlesztéseinek legújabb állomása a Gleeble laboratórium MAXStrain kiegészítő egysége, melynek használata új távlatokat nyit meg az anyagtudományi és gazdasági szférában egyaránt. A fémes anyagok nanotechnológiájának fejlesztésével a létrejövő kutatási központ úttörő szerepet játszhat a korszerű anyagok előállítása terén. A MAXStrain a Dunaújvárosi Főiskola keretein belül működő Dunaújvárosi Regionális Anyagtudományi és Technológiai Tudásközpontban 2008 januárjában telepítésre került Gleeble 3800 fizikai szimulátor kiegészítő egysége, melyet a mai napon adtak át és helyeztek el a Tudásközpont fizikai szimulációs laboratóriumában, ezzel bővítve a főiskola eszközeinek tárházát. A MAXStrain egységgel kiegészült szimulátor nanotechnológiai kísérletek végzésére is alkalmassá vált, így a Magyarországon egyedülálló berendezés széles körben, több célra és feladatra alkalmazható. A TIOP 1.3.1-07-1-2F-2009-0001 azonosítószámú, EURÓPAI CAMPUS AZ ORSZÁG KÖZEPÉN elnevezésű projekt keretében megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a már meglévő Gleeble 3800 kihasználtsága és fenntarthatósága ezzel a bővítéssel lényegesen javult, a főiskola több hazai és nemzetközi tevékenységben részt tud vállalni, mely a bevételeire és szakmai elismertségére egyaránt pozitívan hat. A MAXStrain berendezés elősegíti a korszerű, kevés ötvözőelemet tartalmazó és ezért költséghatékony ötvözetek kifejlesztését.

A kibővített labornak köszönhetően a főiskola kutatói és hallgatói olyan jellegű nanotechnológiai vizsgálatokat végezhetnek, melyek a fejlesztés nélkül nem lettek volna lehetségesek. Az eszköz bővíti a főiskola kutatási kapacitásait, biztosítja a hallgatók versenyképes szaktudását, valamint széleskörűbbé válik a berendezés kihasználtsága is. Ennek köszönhetően több hazai és nemzetközi pályázatban tud a főiskola részt venni, ami folyamatosan egyre több sikeres tudományos tevékenységet eredményezhet a kutatók és hallgatók körében – mondta Dr. Csizmadia József, laboratóriumvezető. A szimulátorral meghatározhatóak azok a technológiai paraméterek, amelyek egy mikrométer átlagos szemcseméretű acélok előállítását biztosítják, amelyeknek folyási határa és szívós-rideg átmeneti hőmérséklete egyaránt kedvezőbb, mint a jelenlegi gyártástechnológiával előállítható acéloké. Ez a technológiai megoldás kiterjeszthető alumíniumötvözetek mechanikai jellemzőinek javítására is – egészíti ki Dr. Verő Balázs, az intézmény professzora.

A fémes anyagok nanotechnológiájának fejlesztésével a létrejövő kutatási központ úttörő szerepet játszik a korszerű anyagok előállítása terén is, így a Magyarországon egyedülálló berendezés kielégíti a térségben dolgozó vállalkozók és gazdasági befektetők igényeit is. Lehetővé válik olyan újfajta anyagok előállítása, melyek nemcsak kedvezőbb tulajdonságúak az eddig gyártottaknál, de az előállítási költségeik is lényegesen alacsonyabbak a megszokottnál. A minőségjavulás és a gyártási költségek csökkenése jelentős gazdasági hasznot eredményezhet a hazai iparvállalati piacon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek