2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Véget ért a KAMA Projekt, de folytatódik a kamázás

A tavaly ősszel indult, miskolci helyismerettel és lokális környezetvédelemmel foglalkozó programsorozat hivatalos lezárulta most augusztusra esett. Az egy esztendőn át tartó projekt a borsodi megyeszékhely (közelmúltjának) helytörténeti érdekességeit igyekezett megismertetni a résztvevőkkel, valamint az ökológiai gondolkodás fontosságára ráirányítani a figyelmet. Elsősorban fiatalokét: a rendezvények többségén diákok, diákcsoportok vettek részt az egy év folyamán.
A kezdeményezés mögött az Észak-Keleti Átjáró Egyesület állt, a „Kertek Alatt Miskolc Aranya” elnevezésű KEOP-6.1.0/B/11-2011-0135 számú pályázatával.

Kiállítások, bemutatók, előadások, iskolai vetélkedők, közterületi szemétszedés, facsemete-ültetés, a négynapos Kertek Alatt Fesztivál, valamint régi elfeledett avagy kevésbé ismert csapatjátékok, sportok kipróbálása, megismertetése – ezek voltak a főelemei a KAMA-nak. Ami utóbbi tételt illeti, előtérben leginkább a projekt nevét is ihlető kama játék állt (ismerik komaként is), amelyről a szervezők meggyőződése, hogy ilyen néven és ilyen formában csak Miskolcon és környékén ismert: helyi unikum. Sikerült tavasszal több kamabajnokságot is lebonyolítani (így a hámori Waldorf iskolában, illetve az erenyői általánosban), sőt, flashmob keretében az Erzsébet téren, alkalmi résztvevőkkel, a sportolásba bevont járókelőkkel. Határozott cél, hogy a kama mint különleges helyi érték felélesztése, népszerűsítése a projekt lezárultával se akadjon el. Az átjárósok tervei szerint még idén újabb bajnokság következhet, a távlati elképzelés pedig komoly városi kamabajnokság meghirdetése, netán a játék hivatalos sportági rangra emeltetése, egyesület, szövetség létrehozása…

Abban az értelemben sem tűnik el a KAMA „márkanév” a helyi kulturális közéletből, hogy az Átjáró Egyesület szeretné felszínen tartani, mind a témáit, mind a szellemiségét. Működik tovább a kamaprojekt.hu honlap, valamint a kapcsolódó Facebook-oldal, ezeken a jövőben is megjelennek az Átjáró egyéb hírei, felhívásai. És ami a lényeg: ahogy az elmúlt egy év folyamán a KAMA Projektben, úgy a továbbiakban bármely átjárós rendezvényen a részvétellel, az ottani aktivitással az érdeklődők úgynevezett kamapontokat gyűjthetnek, s azokat a kamaprojekt.hu-n a napokban elinduló új online játékban hasznosíthatják. Ez egy teljesen saját fejlesztésű stratégiai játék, amely a projekt eredeti alaptörténetére építve a jövőben játszódik – a neve is: KAMA2099 -, egy világméretű ökológiai katasztrófa túlélői között, akik a civilizációt hajszál híján elpusztító kataklizmát viszonylag épségben átvészelt miskolci karsztövezetben próbálják újjáépíteni az emberi kultúrát. A játékmenet szellemisége természetesen az ökológiai szemléletre alapozódik: a cél nem (csak) a vásárlás, építés és gyarapodás, hanem a fenntarthatóság.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…