2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Varázskopó a Yardon

Az urban fantasy regényeknek igen nagy a keletje mostanság, hiszen ki ne képzelte volna el egyszer, milyen lenne világunk, ha létezne mágia. A leggyakrabban valamilyen főgonoszt kell legyőzni (mint például a híres, népszerű és korszakalkotó Harry Potterben), azonban jelen cikk keretében bemutatásra kerülő ettől némileg eltérő irányt vesz. Ben Aaronovitch úgy döntött, hogy a krimit ötvözi a varázslattal a London folyóiban, aminek köszönhetően üde, s egyben rendkívül izgalmas árnyalatot vitt a fantasy színvilágába.

Főszereplőnk egy hétköznapi férfi, Peter Grant, aki közrendőri pozícióban dolgozik a Londoni Rendőrségnél. Egyszerű céljai vannak, mint bárki másnak: egyrészt a világért sem akar az Ügyfeldolgozó részleg irattologató és -rendező aktakukac szintjére kerülni próbaideje lejártával, másrészt pedig imponálni akar csinos kolléganőjének, Lesley May-nek (aki egyébként egyben legjobb barátja is) – márpedig így hogyan is vághatna fel előtte?

Hamarosan azonban olyan fordulat történik, amelyre biztosan nem számított, s egyben bebiztosíthatja karrierjét is. Ugyanis egy bűncselekmény egyik szemtanúja történetesen kísértet. Az eset nem marad titokban: Thomas Nightingale felügyelőnek szemet szűr Peter képessége, s ki is veti rá a hálóját. Hogy miért? Mert ő varázsló, ráadásul az egyetlen. Ezzel pedig alá is írt egy másik szerződést, s megkezdődik kiképzése tanoncként. Rengeteg dolga akad, két helyen is helyt kell állnia, és gyilkosságsorozat veszi kezdetét a városban – vajon hogy bírja a gyűrődést?

A London folyói egyik erőssége a zöldfülű főszereplő, akinek kezdeti nehézségei, esetlensége szórakoztató. A felépített – melyről a cím alapján egyébként is könnyen sejthető, hogy az angol fővárost átszelő vizekre épül – is érdekes, logikus, kreatív, amely remekül illeszkedik a brit miliőbe. A valóságot és a mágia világa határmezsgyéjét pedig olyan jól és észrevétlenül mosta össze, hogy realisztikus és hiteles sztori kerekedett ki végül.

A krimi és fantasy arányait megfelelően keverte a szerző, egyik sincs túlsúlyban. Stílusára a könnyedség, játékosság jellemző, igazán élvezetes és szellemes párbeszédeket írt szereplőihez, s rengeteg poént durrogtat el. A cselekmény pedig fordulatos, a nyomozás előrehaladtával fokozatosan egyre izgalmasabbá és sötétebbé válik. A London folyói tehát ajánlott krimi- és fantasyrajongóknak egyaránt. Emellett a brit kultúra kedvelőinek is, mert nemcsak London nemcsak helyszínként jelenik meg a könyv lapjain, hanem Ben Aaronovitch arra is figyelt, hogy a „feeling” visszaköszönjön az angol humorban, a szereplők beszédstílusában is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek