2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Kenyerem az emberek

Háborúsbűn-üldözés, kínzás, titkos igazságszolgáltató szervezetek, atombomba, terrorizmus – mind-mind önmagukban is kimeríthetnének egy regényt, egyetlen egybe „beledobva” aztán meg pláne erős, kemény témájú könyv születhet belőlük. Csak jól kell keverni-elegyíteni őket. David Baldaccinak mindez sikerült, de nem is akárhogy: a Szabadíts meg a gonosztól olyan „ütősre” sikerült, hogy az adrenalinszint garantáltan az egekbe szökik – mintha csak minket üldöznének nagy erőkkel…

Az ügyeletes rosszfiúnk Evan Waller, aki hatalmas vagyon birtokosa. Adja magát, hogy nem tisztán szerezte pénzét. Kicsit az időben visszamenve: ő egy ex-orosz ezredes, aki többszázezer embert kínzott és ölt meg a hidegháború alatt, Sztálin szolgálatában, majd szerencsésen elmenekült, s üzletembernek csapott fel civilben. Kutyából nem lesz szalonna: illegálisban utazik, mert emberekkel kereskedik.

Adásvételi ügyletei során törvényt nem ismer, és készséggel árul nemcsak tárgyakat, hanem személyeket is.  Pénzéhsége határtalan; legújabb vállalkozásában a cél pedig szentesíti az eszköz elv érvényesül – amely akár több millió emberéletet is jelenthet, nem számít neki. Hogy hogyan? Muszlimok terroristákat „lep meg” keményen felturbózott – és egyébként az összeomlott Oroszországból kicsempészett – urániummal, atombomba építése végett.

A cselekményről elmondható, hogy rendkívül izgalmas, tele van csavarokkal-fordulatokkal, így végig fenntartja az érdeklődést. Baldacci írói nagyszerűsége abban rejlik, hogy nagyszerű sztorit képes elmesélni anélkül, hogy telepakolná többek között fölösleges (mértékben) erotikával, erőszakkal, káromkodással. A különféle, naturalisztikus kínzásos epizódok, jelenetek ugyanakkor nyilván megviselhetik a gyengébb idegzetű olvasókat.

A sztoriban több csavar, valamint számos, később összeérő szál is található. Előbbi esetben ilyen a fiatal hölgymerénylő múltjának sötét foltjai, vagy utóbbinál az ugyanazt a célszemélyt üldöző két szervezet, illetve illető (akik természetesen majd egymásra találnak). Mindez pedig nem kis káoszt és gubancot okoz a cselekmény terén, amelyet bonyolultsága révén így nehéz lehet követni – azonban annál több izgalmat lehet átélni. Pluszban a karakter-kidolgozés is jobbra sikeredett: például több mindent tudhatunk meg Shawr-ól.

Baldacci e regénye összességében méltán megállja helyét a thrillerek között, amelynek olvasása nem kevés (h)idegrázást fog okozni. Semmiképpen sem ajánlatos este kinyitni, mert garantáltan rémálmaink lesznek – ha sikerül elaludni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek