2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Van mire emlékeznünk, és van mit átadnunk!

A hazánk valójában a magyar nyelv, a kultúránk, közös történetünk. A könyvtár mindennek nemcsak őrzője, de megtartója, ahogy a kistelepülések közösségeinek is. Ezért tartották Telkibányán a megújult könyvtár átadását a március 15-ei ünnepséggel együtt. Ezzel is hangsúlyozva: van mire emlékeznünk – és van mit átadnunk!

Telkibánya alig 600 fős kisközség, de a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban megsokszorozódik a lélekszám. Sokaknak van itt üdülőházuk, és a turisták is folyamatosan érkeznek az ezüst- és aranybányászatáról, keménycserép-gyártásáról ismert, gyönyörű természeti környezetben fekvő településre. Ezért folyamatosan igyekszenek fejleszteni – a vendégek kényelméért és az itt élők életminőségének javításáért. Ebbe a sorba illik a könyvtár megújítása is. Kassai Zoltán polgármester mindehhez hozzátette: az önkormányzat több mint 300 ezer forint értékben felújította a belső teret, amit 20 négyzetméterrel (45-ről 65-re) meg is növeltek. A Nemzeti Kulturális Alap mintegy 2,8 millió forintos támogatásával pedig új polcokkal, asztalokkal, szőnyegekkel rendezhették be a könyvtárat, és kialakítottak a gyermekek számára is egy külön olvasó- és játszósarkot.
A nemzeti ünnep előestéjén megtartott március 15-ei ünnepségen és könyvtárátadón dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő beszédében többek között azt mondta: milyen jó is lenne, ha vissza tudnánk utazni a 170 évvel ezelőtti dicső napokba, hiszen akkor nemcsak tudnánk a történéseket, de megtapasztalhatnánk azt a különleges érzést, az elsöprő erőt, a sorsfordító percek alig leírható hangulatát. Időutazás nem létezik, de néhány kiváló könyv olvasása képes megadni ezt az élményt. Amit a magunkénak kell tudunk, mert a hazánk nem más, mint közös történelmünk, kultúránk és a magyar nyelv.
Kultúránk és a magyar nyelv bölcsője és megtartója pedig a könyvtár – folytatta a gondolatot köszöntőjében dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Itt megtalálhatók azok a könyvek, amikből átadhatjuk gyermekeinknek a gyermekkorunkban hallott mondókákat és meséket, és ahol új történeteket is találhatunk. Ahol naprakész információkat szerezhetünk az újságokból és az internet segítségével, ahol kiváló magyar filmeket nézhetünk meg a KönyvtárMoziban, és ahol a gyerekek játszhatnak, a felnőttek beszélgethetnek egymással, hogy megmaradjon mindennek az alapja: a közösség is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek