2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Utat talál magának az ösztön

Don Giovanni a Miskolci Nemzeti Színházban
A Miskolci Nemzeti Színház a 2013/2014-es évadban is készül operabemutatóval: idén Mozart egyik legjelentősebb operáját tűzi műsorára Szabó Máté rendezésében. Bár a Don Giovanni nehéz operának számít a műfajában, az ősz elején tartott meghallgatáson összesen ötvennyolcan vettek részt. Nemcsak az ország különböző pontjairól – így Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Pécsről, Veszprémből és Kaposvárról –, hanem Angliából és Hollandiából is érkeztek énekesek. Az előadás készítői több szereposztást is összeállítottak, az izgalmas próbafolyamat pedig lassan a végéhez érkezik.

Szabó Máté rendezésében Don Giovanni függő ember, aki puszta létezésével mutat rá arra, mennyire összeférhetetlenek az ösztöneink a társadalmi elvárásokkal. „A függő embernél prioritások tekintetében legfölülre kerül a függés tárgya és ez egyrészt tragikus, másrészt nagyon sok komikus helyzetet szül. Az illető bármilyen helyzetben csak és kizárólag erre a valamire tud gondolni, amit meg kell szereznie és el kell fogyasztania. Giovannit olyan fajta fura függő embernek tartom, akitől ráadásul mások is függeni kezdenek.” Don Giovanni összezavarja a fennálló rendet, mozgásba hoz, provokál és megbotránkoztat: „Ez mindenkori történet. Az ember nem a 21. század derekán kezdett keresni mindenféle kiskapukat, kiutat a rendszer kötöttségei közül. Éppen annyi kiskapu volt mindig is, ahány zárt ajtó. Mint a víz, utat talál magának az ösztön.” (Szabó Máté)

Az előadás zenei vezetője Cser Ádám, aki pontosságot, a Mozart-mű tiszteletét várta el a Miskolci Nemzeti Színház zenekarától. A Don Giovanni jól ismert, drámai és megrázó vonulatain túl pedig kiemeli az opera komikus oldalát is. „Érdekes azt figyelni, hogy Giovanni a többi karakterből mit vált ki, és Mozart ezen hogyan mulat. Ő nagyon szeretett nevetni, és nagyon érezte, látta az emberek gyengeségeit. Ezeket ábrázolja a legmélyebb érzelmek szintjén is, és megmutatja az apró változásokat is azért, hogy mindenki számára világossá váljon, mennyire átlátszóak vagyunk.” (Cser Ádám)

Regős Zsolt vezetésével komoly szerephez jut az előadásban a Miskolci Nemzeti Színház énekkara is, akinek Bodor Johanna állított össze koreográfiát. Mellettük természetesen a Miskolci Balett is képviselteti magát. „Ebben az előadásban hat lány játszik – csodálatosak. Nem udvariassági kört futok le, amikor azt mondom, hogy a balettegyüttes tagjai fantasztikusan jól dolgoznak. Nagyon szerettem, ahogyan ők rögzítenek, ahogyan készülnek ezekre az előadásokra.” (Bodor Johanna)

A Miskolci Nemzeti Színház modern feldolgozásában egy 21. századi Don Giovanniról kapunk összetett képet. Hagyomány és újítás a színpadon, egyben kommentár a modern emberről – ez Mozart Don Giovannija.

„Hallgasd hogyan kezdődött élete; ahogy a villám jelenik meg a viharfelhő sötétjéből, úgy tör elő ő is a komolyság mélyéből, gyorsabban, mint a villám cikázása, nyugtalanabbul és mégis ugyanolyan biztosan; hallgasd, hogyan veti bele magát az élet sokféleségébe… hallgasd az öröm csalogatását, hallgasd a kéj ujjongását… hallgasd a szenvedély féktelen kívánását… a csábítás örvénylő táncát… hallgasd Mozart Don Juanját.” (Kierkegaard)

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Lorenzo da Ponte
DON GIOVANNI

Opera két felvonásban

Fordította: Oberfrank Géza

Don Gonzalo de Ulloa, kormányzó: RÁCZ ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas / CSER KRISZTIÁN
Donna Anna, a leánya: KOZÁRI ALINKA / KRISZTA KINGA / EPERJESI ERIKA
Don Giovanni: HAJA ZSOLT / GEIGER LAJOS
Don Ottavio, Donna Anna vőlegénye: DECSI ANDRÁS / HAJDÚ ANDRÁS
Donna Elvira: DOBROTKA SZILVIA / HERCZENIK ANNA / SZOLNOKI APOLLÓNIA
Leporello, Don Giovanni szolgája: HÁBETLER ANDRÁS / CSEH ANTAL
Masetto, parasztlegény: KOLOZSI BALÁZS / KELEMEN DÁNIEL
Zerlina, Masetto menyasszonya: NÁNÁSI HELGA / MOLNÁR ÁGNES

Közreműködik:
a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balettkara és zenekara

Díszlettervező: KHELL CSÖRSZ Jászai-díjas
Jelmeztervező: FÜZÉR ANNI Jászai-díjas
Dramaturg: CSEH DÁVID
Zenei vezető: CSER ÁDÁM
Karvezető: REGŐS ZSOLT
Koreográfus: BODOR JOHANNA
Korrepetítor: RÁKAI ANDRÁS / BÓDI TAMÁS
Ügyelő: FÜSTI MOLNÁR ÁGOTA
Súgó: REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens: SIPOS RICHÁRD

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Rendező: SZABÓ MÁTÉ

Bemutató: 2014. január 17. 19:00, Nagyszínház, Miskolci Nemzeti Színház

További előadások: 2014. január 18., 29., 30. és február 2.
Fotó:Éder Vera

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek