2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ünnepi konferencia és születésnap

Ünnepi konferencia és születésnap

Ünnepi konferencia és születésnapDr. Farkas Ottó professzor emeritus 80. születésnapja alkalmából rendezett Vaskohászati Konferenciát a Miskolci Egyetem, annak Műszaki Anyagtudományi Kara, valamint Metallurgiai és Öntészeti Tanszéke február 26-án.

80. születésnapját ünnepelte január 31-én Prof. Dr. Farkas Ottó, a Miskolci Egyetem volt rektora, a Műszaki Anyagtudományi Kar volt dékánja. A Miskolci Egyetem díszdoktora, a Tudomány és a Művészetek Lovagja cím, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje birtokosa, az Orosz Természettudományi Akadémia külföldi tagja. A példaértékű tudományos és oktatói életút tiszteletére rendezett konferencián − a Miskolci Akadémia Bizottság elnöke, dr. Lakatos István professzor megnyitó szavait követően − három szakmai előadás hangzott el, majd az egyetem rektora, a kar dékánja és tanszékvezetője, továbbá a szakma ipari képviselői köszöntötték az ünnepeltet.

Farkas Ottó professor emeritus, DSc, Dr.h.c. a nyersvasgyártás hazai és nemzetközi szakmai köreiben is elismert tudós szakértő. A soproni Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karon végzett vaskohómérnökként, majd a Miskolci Egyetemen tanársegéd, adjunktus, egyetemi docens, egyetemi tanár, tanszékvezető, intézetigazgató, dékán, rektorhelyettes és rektor is volt. Jelenleg professor emiritusként aktív oktatója és kutatója a tanszékének. Mindig is szívén viselte az egyetem sorsát, rektori pályája alatt pedig igyekezett mindenben a hallgatók és az oktatók érdekeit szem előtt tartani. Részt vett a Bölcsészettudományi Kar létrehozásában, illetve a jelenlegi Bartók Béla Zeneművészeti Intézet csatlakoztatásában az intézményhez. Az oktatásban töltött évei alatt fontosnak tartotta, hogy az egyetemen folyó tanítás és kutatás a kor követelményeinek megfelelően haladjon, illetve azt is, hogy a hallgatók megfelelően használják a gyakorlatban a megszerzett ismereteket.

Napjainkban is töretlenül végzi kutatómunkáját, konferenciaelőadásokat tart, az elért eredményeket publikálja, valamint a mai napig oktat, és tananyagot fejleszt.

„ A legfontosabb alapelvem, hogy a hallgatóknak ne egyszerűen leadjam, hanem átadjam a tananyagot. Nem elég csak megtartani egy előadást, a diákokkal meg kell értetni azt is, hogy mit, miért kell megtanulniuk, s hogy a megszerzett ismereteiket hol és hogyan tudják a szakterület fejlesztésében kamatoztatni.” (Dr. Farkas Ottó − MERt újság 2010.02.24.)

fotó:mertnet.net

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek