2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Több ezres nézőszám: sikeres volt a barcikai folklórfesztivál

Több ezres nézőszám: sikeres volt a barcikai folklórfesztivál

Kazincbarcika – Augusztus elején rendezték meg a XVI. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált kazincbarcikai központtal. A nagysikerű rendezvényhez ezúttal 7 társtelepülés csatlakozott.

Olasz, török, román és magyar folklórcsoportok részvételével zajlott a fesztivál, melynek csúcspontja a BlackRiders zenekar szabadtéri koncertje volt.

Kissé visszaszaladva az időben, az augusztus 3-án kezdődött programsorozat első napját a fesztiválra érkezett külföldi együttesek zenés-táncos felvonulása nyitotta meg, melyet egy gálaműsor követett a Fő téren felállított szabadtéri színpadon. A fesztivál házigazdája a Kodály Zolán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági Néptánc Csoportja volt.

A fesztivál következő 3 napján a csoportok körbeutazták a társtelepüléseket, így Bánhorváti, Berente, Mucsony, Sajóbábony, Sajókaza, Sajószentpéter és Vadna lakói is ízelítőt kaphattak a különböző nemzetek hagyományos táncaiból, zenéjéből, dalaiból és viseletéből. Hogy még változatosabb legyen a folklórprogram a vendég csoportok mellett a barcikai Galagonya Citera zenekar, a Borsod Néptánc Együttes és a Velezd Néptánccsoport is fellépett egy-egy fesztiválhelyszínen. A bemutatókat követő táncházak nagy sikert arattak, a közönség tagjai óriási vállalkozó szellemmel és táncra éhes lábakkal ízlelgették az olasz, török és román lépéseket.

Idén a folklórfesztivál programjába egy kis képzőművészetet is belecsempésztek a szervezők, Laura Nillni, francia képzőművész munkáiból a Városi Kiállítóteremben „Labirintus” címmel nyílt tárlat, míg a Kisgalériában „Tard Népművészeté”-t ismerhette meg a közönség.

 

Képforrás: O Pont

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…