2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tizenöt bemutatóval készül következő évadjára a miskolci teátrum

Tizenöt bemutatóval készül következő évadjára a miskolci teátrum

 (MTI) – Tizenöt bemutatóval készül 192. évadjára az ország legrégebbi kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett – hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján szerdán.

Szabó Máté megbízott igazgató azt mondta: a következő évad szlogenje: “Itt a helyem!”

A színházhoz nézőként kötődő ismert emberekkel népszerűsítik a színházat, kampányolnak azért, hogy minél többen vásároljanak bérletet az előadásokra, a bemutatókat pedig úgy állították össze, hogy minden hónapban akár többször is legyen lehetőség színházba jönni, a legkülönbözőbb műfajú előadásokat megtekinteni – tette hozzá a megbízott direktor.

Színre kerül egyebek mellett Puccini Toscája Kesselyák Gergely rendezésében, Dürrenmatt A nagy Romulus című történelmi komédiája, amelyet Keszég László rendez, Molnár Ferenc Liliomja, amelyet Szabó Máté állít színre. Ugyancsak láthatja a közönség a Zorba, a görög című musicalt, a Lúdas Matyi című mesejátékot, Csehov Ványa bácci színművét, miként a Miskolci Balett előadásában a Don Quijote és A nagy Gatsby című darabot.

A 2015/2016-as évad egyébként már májusban úgynevezett elő bemutatókkal megkezdődik. Ekkor kerül színre az Egy csók és más semmi című zenés komédia és a Lúdas Matyi.

A jelenleg is tartó szezonból több darab is műsoron marad a következő évadban, így a My fair lady, A padlás, Az eltört korsó, a Parasztopera, az Illatszertár és a Tóték.

Szabó Máté szerint bár a tizenöt tervezett bemutató kevesebb, mint a korábbi években volt, de arra törekedtek, hogy minőségi műsortervet állítsanak össze.

Szólt arról is, hogy most már nem megosztott a színház társulata, több, korábban a teátrumtól távozott színész visszajön előadásokra – ezzel kimondatlanul a színházat fenntartó miskolci önkormányzat március közepén hozott döntésére utalt, amely azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kiss Csaba addigi igazgatót. Akkor Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan “jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között”, ez pedig a szakmai munka rovására mehet”.

A miskolci önkormányzat várhatóan június végén dönt a színház igazgatói posztjára kiírt pályázatokról, akkortól lehet új, kinevezett direktora a teátrumnak.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek