2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tibet kincsei kiállítás és rendezvény, a Múzeumok Éjszakáján

Tibet kincsei kiállítás és rendezvény, a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája kereteiben, Európa legnagyobb világi buddhista központja ad otthont a Tibet kincsei kiállításnak, amely a keleti buddhizmus szellemi-kulturális örökségét és művészetét mutatja be. Ez a művészet – amelynek legszebb alkotásaiból gazdag anyagot sikerült ezen alkalomra összegyűjteni – egy olyan kultúra gyümölcse, amely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését. A különleges szobrok, tankák (meditációs célú képek) gazdag szimbólumrendszerrel bírnak, a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek sora és egy előadás, valamint tárlatvezetés járul hozzá e különleges, mai napig elzárt és veszélyben lévő kultúra megismeréséhez. A rendezvényt zenei programok színesítik, amelyeknek a központ tágas udvara ad teret. Az éjszaka folyamán a látogatók megismerkedhetnek egy világi buddhista központ mindennapi életével is, bepillanthatnak a meditációs terembe és kérdéseket tehetnek fel tapasztalt gyakorlóknak.

 

Tárlatvezetés: 18.00 órától 04.00 óráig folyamatos

Programok bővebben:

Kiállítóterem:

A kiállított szobrok és tekercsképek Buddha legmagasabb szintű tanításainak – a Gyémánt Útnak – a meditációs eszközei, a mindenkiben benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására szolgálnak. Buddha legmagasabb szintű tanításai szerint lényegében mindenki buddha. Ha megértjük, azt ahogy a dolgok valójában vannak, a félelem nélküli bölcsesség, spontán öröm és az aktív, határtalan együttérzés – lényegi tulajdonságaink – spontán kibontakoznak. A tankákon látható ábrázolások és a buddhaszobrok a meditáció során pontosan ezeket a tulajdonságokat aktivizálják bennünk, abban segítenek, hogy felfedezzük: nem kell semmi külső feltétel ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Filmvetítés:

Két filmet tekinthetnek meg az érdeklődők:

– Egy 2006-os koppenhágai előadás felvételét, amelyen Láma Ole Nydahl beszél a buddhizmus nyugati fejlődéséről, találkozásáról a 17. Karmapával – Trinli Táje Dordzséval Buddha tanításairól, a Gyémánt Út-meditációkról, és arról, hogy mi döntjük el, hogyan akarunk élni. „A buddhizmus nem más, mint józan eszünkre hallgatni. Erre a legmeggyőzőbb bizonyíték, hogy nem menekülünk az élettől, hanem irányítjuk azt.”

– Illetve egy riportfilmet Buddhizmus a modern világban címmel. A film élethű képet ad a Gyémánt Út buddhizmusról, amely egyre vonzóbb a kritikusan gondolkodó, idealista nyugati emberek számára, akik olyan gyakorlatias és hiteles módszereket keresnek, amelyek könnyedén beilleszthetők mindennapi életükbe. Egy interjút is láthatunk a jógik királyának is nevezett 17. Karmapával, Trinli Táje Dordzséval a tibeti Gyémánt Út buddhizmus szellemi vezetőjével.

 

 

 

Az udvar programjai:

18:00 A buddhizmus Nyugaton – Előadás, ahol kérdések feltevésére is van lehetőség. Előadó: Lahucsky Péter buddhista tanító.

19:00 – 04:00

A kellemes élő kerti zenét kiváló vendégzenészek és dj-k, különböző párosításokban, több műfajon keresztül szolgáltatják.

Vendégeink:

Alaitner András – gitár

Á.Szabó Tamás – szájharmonikák

Bakay Márton – hegedű

Császári Gergely – gitár, ének

Nemes János – fúvós hangszerek

Sipos Kata – ének

Dj-k: TanGate, Geisa

Vj: DzsemszBong

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…