2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Várépítő pályázat: 10 gyermekintézmény és 5 műemlék megújulását támogatja 9 építőanyag gyártó cég

Várépítő pályázat: 10 gyermekintézmény és 5 műemlék megújulását támogatja 9 építőanyag gyártó cég

Gyermek rehabilitáció központ, diák sportegyesület, viharban összedőlt vagy csak elavult tetőszerkezettel rendelkező óvoda felújítására is juttatott a zsűri abból a közel 14 millió forintnyi terméktámogatásból, amelyet 9 építőanyag gyártó cég ajánlott fel a 2010/2011. évi Várépítő pályázaton. A műemléki kategóriában templomok, barokk kúria és egy középkori vár is a nyertesek közé került. Legközelebb 2012 tavaszán kerül kiírása a gyermekintézmények és műemlékek beruházási munkáját építőanyaggal támogató Várépítő pályázat.

 

A 2010/2011. évi Várépítő pályázat 15 nyertese az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), a pályázat egyik védnöke budapesti székházában ünnepélyes keretek között vehette át a 9 cég által felajánlott építőanyagok igénybe vételére jogosító utalványokat. A gyermekintézmények és műemlékek építési-, felújítási munkáit termékbeli adományokkal támogató Várépítő pályázatra idén gyermekintézményi kategóriában 35, míg a műemléki kategóriában 8 érvényes pályázat érkezett.

„Bár az építőipari ágazatot mélyes sújtja a válság, jó látni, hogy vannak cégek, akik hozzájárulnak az épített örökség megóvásához és a gyermekintézmények méltóbb körülményeinek megteremtéséhez, amely a jövőnket jelenti.” – mondta köszöntőjében Vida Attila, az ÉMI vezérigazgatója a nyertesekből, a felajánló cégek vezetőiből és a média képviselőiből álló népes hallgatóság előtt és biztosította a pályázat szervezőit az ÉMI további támogatásáról.

A gyermekintézményi pályázat eredményét Vadász György Kossuth-, Ybl-, és Széchenyi-díjas építész, mindkét zsűri elnöke értékelte, a műemléki pályázat eredményéről Ráday Mihály, Kossuth-díjas alkotó, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke, a műemléki zsűri tagja beszélt, majd átadták a díjakat.

A Bachl, Baumit, Buderus, Creaton, Dörken, Fabeton, Prefa, Ruukki, Tondach által felajánlott terméktámogatást a cégektől független neves közéleti személyiségekből álló zsűri május 26-án tartott ülésén a következők szerint osztotta el: 10 gyermekintézmény összesen 8 837 873 Ft+Áfa értékben, és 5 műemléki pályázó összesen 3 540 132 Ft+Áfa értékben kapott támogatást. A feltételek kielégítése esetén a megítélt termékekkel a nyertes intézményekben akár már idén nyáron elkezdődhetnek a felújítási munkálatok.

Az építőanyag gyártó cégek által életre hívott pályázaton számos olyan termékre lehetett pályázni, amelyekre az zömmel önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézmények és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet: színes vakolatok, hőszigetelő rendszerek, kerámia tetőcserepek, tetőfóliák, ereszcsatorna, fűtési rendszerek és vízelvezető termékek találtak gazdára.

 

Jövőkuckó támogatás

Az E-Build projektinformációs szolgáltatás, a ProIDEA termékinformációs katalógus és a Magyar Építéstechnika szaklap munkatársai úgy fejezték ki egyetértésüket a Várépítő pályázat céljaival és szellemiségével, hogy cégeik egy a pályázók közül kiválasztott gyermekintézménynek idén is felajánlották a Jövőkuckó támogatást, amely 400 000 Ft, a felújítási munkálatokra fordítható készpénz. A 2011. évi Jövőkuckó támogatást Nézsa Község Önkormányzata Nézsai Gyermeki Csodakert Óvoda nyerte. Az óvoda felújításához emellett a Várépítő pályázatnak köszönhetően a Creaton biztosítja a tetőcserepet.

Ki indulhat a Várépítő Pályázaton?

A legközelebb 2012. kora tavaszán meghirdetésre kerülő Várépítő Pályázaton azon intézmények, önkormányzatok, műemlékek tulajdonosai, kezelői indulhatnak, akik 2012. évben beruházási tevékenységre készülnek, és annak megvalósításához szükségük van a felajánló cégek által rendelkezésre bocsátott termékekre.

A gyermekintézményi kategóriában olyan oktatási, egészségügyi, kulturális vagy egyéb intézmények, alapítványok és szervezetek indulhatnak, amelyek tevékenysége szoros kapcsolatban van a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. A műemlék-felújításra szánt támogatásra azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan országos védettségű műemléképületek vannak, amelyeken az adott évben felújítási munkálatokat kezdenek.

 

A cégektől független zsűri dönt

A termékek odaítélésén dogozó zsűri munkáját a cégektől független neves közéleti személyiségek látják el.

Mindkét kategóriában a zsűri elnöke Vadász György, Kossuth és Ybl díjas építész. A gyermekintézményi zsűri tagjai Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő és Tóth Balázs, építészmérnök, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Divízió vezetője.

A műemléki zsűri tagjai Ráday Mihály, Kossuth díjas alkotó, a Város- és Faluvédők Szövetsége Hungária Nostra elnöke, Winkler Gábor, Ybl díjas építész, egyetemi tanár, Pápa Város főépítésze, Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő és Tóth Balázs, építészmérnök, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Divízió vezetője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…