2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Természettudományos verseny – középdöntő

Folytatódik az országos természettudományos vetélkedő, itt vannak a döntősök!

Szombaton az ország öt pontján zajlott és rendkívül izgalmasan alakult az integrált természettudományos verseny középdöntője, amit a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola indított középiskolák 9-11 évfolyamos tanulói számára. A versenyen a diákok érdekes, játékos feladatok segítségével oldanak meg természettudományos problémákat. A novemberi döntőn a legjobb 10 csapat mérkőzhet meg az értékes nyereményekért. A verseny fődíja egy négynapos erdélyi utazás az első helyezett csapat és felkészítő tanára számára.

Idén tavasszal második alkalommal hirdette meg az integrált természettudományos versenyt a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola. A verseny célja, hogy a tanulók játékos feladatok megoldásával átélhessék az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Emellett fontos, hogy megtapasztalják a csapatmunka jelentőségét és tudatosuljon bennük a természettudományi kérdésekről történő önálló véleményalkotás felelőssége. A versenyre összesen 250 4 fős csapat nevezett. Az áprilisi elődöntőt követően most hétvégén tartották a regionális döntőt öt különböző helyszínen (Budapest, Győr, Nyíregyháza, Szeged, Veszprém), ahonnan régiónként a legjobb 2 csapat jutott be a november 24-én tartandó győri döntőbe.

A középdöntő során a diákokra változatos írásbeli és szóbeli feladatok vártak, amelyeken tudásuk mellett azt is bizonyították, mennyire gyorsak, kreatívak, mennyire képesek csapatban dolgozni.

A középdöntőre készülve a csapatok előzetes feladatot is kaptak. Prezentációt kellett készíteniük két megadott témában: „Lakóhelyem egy környezetvédelmi problémájának bemutatása, javaslat a probléma megoldására” vagy „Egy konkrét környezetvédelmi probléma műszeres vagy analitikai vizsgálata.”

A csapatok komoly kutatásokat végeztek például a bálványfák elterjedéséről; laboratóriumi vizsgálatokkal mérték a Sió-csatorna térségének szennyezettségét; kémiai vízminőség-vizsgálatokat végeztek a Kapos folyón, valamint bemutatták, hogy az elszegényedés miként befolyásolja egy térség légszennyezettségét. A legszembetűnőbb problémák mellett beszéltek a zaj- és fényszennyezés káros hatásairól, és ami a legfontosabb, minden környezetvédelmi problémára megoldási javaslatokat is tettek – globális megoldást és olyat is, amit négy tizenéves diák is meg tud valósítani.

A döntőbe jutott csapatok:

Iskola neve Helység Csapat Felkészítő tanár neve
Árpád Gimnázium Tatabánya Orbitális atomkaticák Katonáné Tímár Mária
Bessenyei György Gimnázium Kisvárda Nem tudjuk Koncz Gábor
Ciszterci Szent István Gimnázium Székesfehérvár Sivatagi rohamkukac Takácsné Kovács Anikó
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest Rolex Keglevich Kristóf, Müller Erzsébet
Földes Ferenc Gimnázium Miskolc Földes Gregáné Hursán Zsuzsanna
Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola Szentes Delta force Cseh Lajos
Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola Kaposvár Alpha Rangits Gábor
Szent István Gimnázium Budapest Au-csapat Miklós Zoltán
Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Sopron Zöldmété Stippingerné Frits Gabriella
Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont Orosháza Fantasztikus négyes Berki Sándor

 

Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK-Perfekt Zrt. tulajdonában van. A több mint 60 éves NTK Magyarország vezető tankönyvkiadója, mely kiváló minőségű, modern, a XXI. századi igényeknek megfelelő tananyagokat készít az általános és a középiskolai diákok és tanárok, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. Az NTK több mint 2500 féle tankönyvet és számos oktatást segítő eszközt ad ki. Az NTK a nemzetiségi és speciális nevelési igényű tanulók számára is széles palettájú kínálattal rendelkezik.

www.ntk.hu | www.facebook.com/NemzetiTankonyvkiado

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek