2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Természettudományokat népszerűsítő országos vetélkedő indul

Természettudományokat népszerűsítő országos vetélkedő indul

A középiskolai természettudományos tárgyak népszerűsítését tűzte ki céljául a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) valamint a Krúdy Gyula Középiskola által immár évek óta megrendezett természettudományos vetélkedő. Idén április 12-ig lehet nevezni  a több fordulós, országos versenyre, amelynek győztesei ezúttal is értékes nyeremények várnak. A középiskolai természettudományos tantárgyak általában nem tartoznak a legnépszerűbbek közé, pedig a természettudományos műveltség és gondolkodásmód elsajátítása – mint például a probléma felismerése, megfogalmazása, a modellalkotás képessége, a bizonyítás korrekt módja – az élet minden területén alkalmazható. Azért is különösen fontos a természettudományokkal kapcsolatos ismeretek fejlesztése, valamint a tárgyak megszerettetése, mert nemzetközi kutatások alapján Magyarországnak van még hova fejlődnie ebben a tekintetben. Az OECD Oktatási Körképének (Education at a Glance) 2011-es adatai szerint például az OECD országok között a felsőfokú oktatásban Magyarországon a legalacsonyabb a természettudományos diplomák aránya. Ennek a hátránynak a ledolgozása is célja többek között a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a Krúdy Gyula Középiskola által indított és idén harmadik alkalommal meghirdetett integrált természettudományos versenynek.
A vetélkedőn a tanulók játékos, érdekes feladatok megoldásával átélhetik az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Emellett megoszthatják társaikkal természetszeretetüket, környezetükről szerzett ismereteiket. A feladatok a fizika, kémia, biológia, földrajz tantárgyak törzsanyagához kapcsolódnak.
A megmérettetésre a középiskolák 9–11. évfolyamos tanulói április 12-ig nevezhetnek 4 fős csapatokkal – iskolánként maximum négy csapat indulhat. A három fordulóból álló verseny során az írásbeli feladatok mellett látványos kísérletekkel, bemutatókkal kell a diákoknak számot adni tudásukról, képességeikről, valamint bizonyítaniuk kell felkészültségüket és kreativitásukat is. A legjobban teljesítő versenyzőket és mentor tanáraikat az őszi döntő után értékes díjakkal jutalmazza a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó.

Az első forduló április 19-én lesz, bővebb információ a versenyről a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó weboldalán olvasható:
http://www.ntk.hu/termeszettudomanyos_verseny

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek