2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Magyarországra érkezik a The Master

Az író-rendező Paul Thomas Anderson (Magnólia, Vérző olaj) ezúttal a második világháború utáni Amerikáról készített felkavaró portrét. A film története az ex-tengerészgyalogos Freddie-t (Joaquin Phoenix) követi nyomon, aki leszerelését követően az alkoholhoz fordul, és sehogy sem találja a helyét. Az élete azonban gyökeres fordulatot vesz, miután megismerkedik egy elhivatott és karizmatikus szellemi vezetővel, Lancaster Doddal (Philip Seymour Hoffman), aki egyre több követőt szervez maga köré.

Paul Thomas Anderson hatodik mozifilmje, a The Master egy 1950-es évek elején játszódó történetet mesél el egy olyan korról, amikor a spiritualitás iránti vágyakozás meghatározó volt. A történet főszereplője Freddie (Joaquin Phoenix), a sodródó ex-tengerészgyalogos, aki képtelen megtalálni a helyét a mindennapi életben, amíg végül rá nem bukkan egy frissen indult szervezetre. Freddie végül puszta érdeklődőből a szervezet tagjává válik. A mozgalom azt vizsgálja, hogyan lehet hatalmat gyakorolni az emberi érzelmek felett, miközben Freddie és a vezető Dodd kapcsolata hamar szorossá válik.

A többszörös Oscar-díjra jelölt rendező filmjeiben az érzelmek, a család és a történelem kap főszerepet. Első filmje, A szerencse zsoldosai egy Las Vegas-i szerencsejátékosról szól, aki szárnyai alá vesz egy szerencsétlen vesztest, váratlan következményekkel. Ezután jött a Boogie Nights egy csapat pornófilmesről, akik egy igazán különös családot alkotnak; majd a Magnólia, ahol különböző történetek fonódnak össze egy varázslatos éjszakán a San Fernando völgyben. A Kótyagos szerelem kedves, romantikus komédia egy magányos üzletember elképesztő harcáról szerelem és rettegés között. Legutóbbi filmje, a Vérző olaj Kaliforniában játszódik a századfordulón; főszereplője egy egész várost megváltoztat az olajhajszával.

A The Master készítésével Anderson egy olyan amerikai közösséggel került kapcsolatba, ami a II. világháború utáni új világban jött létre; ez a szervezet egyike az akkoriban újonnan kialakuló spirituális szektáknak és közösségeknek. Az 1950-es években sok olyan közösség jött létre – a keleti aszkétizmustól a dianetikáig –, amelyek az ember valódi lehetőségeit és nagyságát kutatták.

Forrás: BpFilm

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek