2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Teljessé tennék az edelényi kastély felújítását

Összeállította és beadta pályázatát a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az Észak-magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai attrakciók és termékek fejlesztése” című, ÉMOP-2.1.1/A-12 kódszámú pályázati felhívásra. A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesz­tési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitáció­jával.

A II. fejlesztési ütem létjogosultságát több tényező is indokolja. Edelény Európa leghátrányosabb térségei közé tartozik. A kistérség országos hírű kastélya jóformán az egyetlen kapaszkodó a hely­ben maradáshoz és a kulturális-gazdasági leszakadás megállításához. A múzeumpedagógiai háttér kiépítésével a helyi iskolákkal együttműködve jelentős műhelymunkával tudná segíteni a külön­böző etnikai hátterű tanulók élményszerű tudás- és készségfejlesztését. Több mint 60 éves problémát old meg az angolkert helyén levő, a kastélyhoz méltatlan állapotú sportpálya kiváltásával. Jelentős hatással lesz a hosszú távú településfejlesztésre. Országos hírű gyűjteményvásárlással a határon túli hatása növekszik, közép-európai viszonylatban is vonzó turisztikai központtá válik. A keleti országrész kastélyainak „zászlóshajója” lesz, ugyanúgy, ahogy a fertődi Esterházy kas­tély a nyugati országrésznek.

Ha az eddig felhasznált 2,5 milliárd forinthoz sikerül elnyerni a befejezéshez még szükséges 1,2 milliárdot, végre lesz egy sziget Magyarországon, ahol az elkezdett fejlesztéseket teljesen befejezik és az összes szinergia működni tud.

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemuta­tása volt a fő cél, ezért Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép-együttesét tették az attrakció-hierarchia első helyére.

A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a fő hang­súly, amellyel országos és európai hírű vonzerőfejlesztést lehet megvalósítani. Ehhez járul hozzá az „Ép környezetben ép kastély” elv alapján a teljes Kastély­sziget rehabilitációja. A kiállítási tematika kiválasztásánál fontos volt, hogy az összes kiemelt célcsoport megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő témát.

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót, valamint a Kastélysziget ilyen módon történő kialakításával a kastély harmonikus egységben lesz közvetlen környezetével, így hazánkban egyedülálló kialakítású műemlék-együttes jön létre, amely amellett, hogy megeleveníti a fénykor mindennapjait, és betekintést ad a kor életébe, mintát ad, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, ezzel is segítve a tudatos értékválasztást, a szórakoztatva tanítást és a szemléletformálást.

A fejlesztéssel egy olyan történetileg is hiteles turisztikai attrakció kiteljesedése válik lehetővé, mely a látogatók nagyobb mértékű érdeklődésére számít, ezzel is jelentősen hozzájárulva a kastély-együttes látogatottságának legalább 20%-os növeléséhez, a szolgáltatáskínálat bővítéséhez, a tartózkodási idő meghosszabbí­tásához, és összességében a műemlék-együttes fenntarthatóságához. A fejlesz­tés révén a látogatói igények kielégítése érdekében kiépítésre kerül a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra, mely a város és a térség gazdasági növekedését is eredményezi.

A II. ütem elemei:

„Gyermek kastély” – múzeum- és drámapedagógiai terek fejlesztése;
„Játékok a XVIII. században” – állandó kiállítás létrehozása;
„Spalléros szoba” – A Rédey pannók bemutatása;
országos hírű gyűjtemények vásárlása;
időszaki kiállítóterem (fokozott biztonsági előírásoknak megfelelő kialakítás­sal az országos és európai hírű műkincsek fogadásához és bemutatásához);
a kastély élete a két világháború között;
egy parlamenti képviselő lakásának rekonstrukciója, aki a kastélyban élt ebben az időszakban;
„Albérlet a kastélyban” – a kastély élete az ötvenes években;
kastélyarchívum
a kastélyhoz köthető tárgyi és szellemi értékek gyűjtésének és kutatható­sá­gának megteremtése, a folyamatosan érkező lakossági felajánlások tárolása;
„Hozott rosszkedvből jókedvet csinálunk” – sportpálya átalakítása rekreációs parkká, családi és gyermek rendezvények számára mobil szabadtéri szín­paddal;
a történeti parkrekonstrukció lehetővé teszi a hiteles önérték-bemutatás kiteljesítését a kastélyegyüttes ezen részére, valamint családi programhely kialakításra is lehetőség nyílik a projektelem megvalósításával;
„Kerti-lak” – a park fenntartásához szükséges épület bruttó 400 m2 alapterülettel, ahol helyet kapnának a park fenntartásá­hoz szükséges személyzeti kiszolgáló infrastruktúra, a kézi és gépi eszközök egy oktatóbázis, amely az ökoturizmust szolgálná;
„Barokk labirintus” – élő fűzfaágakból a gyerekek számára;
mókusfarm és hattyúetető;
víz-fény-zene parádé – kreatív játék a Holt-Bódva vizével. A kastélysziget bejárata mellett egy szökőkút működne, amely időszakonként indítható és 20-25 perces látványt biztosítana. A szökőkút egy fő ágból és 4 db mellék­sugárból állna, az esti órákban fehér LED világítás fokozná a hatást. Ezen kívül a vízi parádéhoz tartozna egy fény és vízjáték, amelyet a látogató különböző program gombok megnyomásával hozna működésbe;
fahíd építése;
az „óváros” és a kastélysziget összekötése a református templomnál. Pozitív hatása lenne a településszerkezetre, és lehetőséget adna a város turizmushoz szükséges infrastruktúrájának kiépítéséhez (szállás, étkezés stb.) A fahíd a XIX. századbeli formában épülne fel, mivel az eredeti tervek rendelkezésre állnak. Ezen a hídon egyedül a kertészet maximum 3,5 tonnás szállító eszköze közlekedhetne a gyalogosokon és a kerékpárosokon kívül.

A projekt elemek kiválasztásánál a fő cél az volt, hogy a látogatók számára olyan egyedi élményt nyújtsanak, amit máshol nem kaphatnak meg, de ezzel párhuzamosan kapjanak meg minden olyan élményt is, amit minden európai hírű látványosságnál ma már elvárhatnak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek