2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tavaszi szünet: az utolsó nagy hajrá az érettségi előtt

Tavaszi szünet: az utolsó nagy hajrá az érettségi előtt

Tippek a felkészüléshez gimnáziumi tanároktól
Idén április 17-én kezdődött a tavaszi szünet a középiskolákban. Mivel húsvét után gyorsan itt az érettségi, a hatnapos szünet kiváló alkalom az alaposabb felkészülésre. A Nemzedékek Tudása Akadémia felkészítő videóin szereplő tanárok tippeket adnak arra, hogy miként használják ki az érettségizők a szabadnapokat.

Bár a tavaszi szünet egy része minden családban a húsvéti ünneplésről szól, az érettségi előtt állóknak a néhány maradék áprilisi szabadnap tökéletes alkalom arra, hogy a felkészülésben nagyobb fokozatra kapcsoljanak. A Nemzedékek Tudása Akadémia felkészítő videóin szereplő gimnáziumi vezetőtanárok tippeket adnak az idén érettségizőknek a hatékony tanuláshoz.
1. Legyünk tisztában az elvárásokkal!
Ebben sokat segít az előző évek feladatsorainak átnézése és megoldása, amivel nemcsak a követelményeket, de saját tudásunkat is felmérhetjük. Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola matematikatanára szerint az utolsó hetekben még sokat lendíthet a helyzeten, ha szánunk néhány órát típusfeladatok és a fontosabb témakörök önálló kidolgozására. „Sokan tartanak a matematika érettségitől, de a típusfeladatok begyakorlásával növeljük önbizalmunkat, így vizsgahelyzetben nagyobb eséllyel döntünk helyesen” – tette hozzá dr. Gerőcs László.
2. Használjunk felkészítő anyagokat!
A felkészítő könyvek és videók a hatalmas mennyiségű tananyag szűrésében és átismétlésében nyújtanak segítséget. Ilyenek például az erettsegivideok.ntk.hu oldalon elérhető 15-20 perces videók, amelyek a matematika, irodalom és történelem érettségihez tartozó legfontosabb témaköröket dolgozzák fel. A videók mellett tömör vázlatok, prezentációk és mintafeladatsorok is letölthetők.
3. Ne magoljunk!
Történelemtanulásnál magolás helyett inkább az összefüggésekre koncentráljunk. Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára azt tanácsolja, hogy 4-5 összefüggő mondatban foglaljuk össze magunknak mindegyik témakört. Hasonló a helyzet az irodalommal. „A vizsgán ismeretlen műveket kell majd elemezni, ezért nem segít, ha bemagoljuk az órán tanultakat. Érdemes verselemzések olvasása közben megfigyelni a műelemzési stratégiákat, és az utolsó napokban átolvasni ezeket a szempontokat” – fejtette ki Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium irodalomtanára.
4. Készítsünk időbeosztást, amibe a pihenést is tervezzük bele!
Tervezzük el előre, hogy mennyi idő jut egy-egy téma kidolgozására vagy feladatsor megoldására, és amennyire csak lehet, tartsuk magunkat az időbeosztáshoz. A tervezésnél számoljunk az ismétléssel is, és szüneteket is iktassunk be. A hatékony tanuláshoz a pihenés is hozzátartozik, ezért a kikapcsolódásra és elegendő alvásra is időt kell szakítani.
5. A csoki csak mítosz, figyeljünk az egészségünkre!
Stressz hatására megnő a szervezet vízigénye, és ha nem viszünk be elég folyadékot, akkor romlik a koncentrációs képesség. A cukros üdítők és energiaitalok helyett vizet fogyasszunk, mert előbbiek cseppet sem járulnak hozzá a jobb teljesítőképességhez. Emellett ajánlott minél több koncentrálást segítő ételt, például gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Az pedig csak mese, hogy a csoki és a cukorkák segítenek koncentrálni, ezeket legfeljebb finom ízük miatt fogyasszuk, és ne vigyük túlzásba.
Ha pedig még tartalmi segítségre is szorul az érettségiző, használja a Nemzedékek Tudása Akadémia által készített érettségi felkészítő anyagokat, amelyek elérhetőek az alábbi online felületeken:
Weboldal: erettsegivideok.ntk.hu
YouTube csatorna: www.youtube.com/ErettsegiVideok
Facebook: www.facebook.com/erettsegivideok
Bemutató videó: www.youtube.com/watch?v=YNYdS9nSRYA
Az oldalak folyamatosan frissülnek, ezért érdemes nyomon követni az újonnan felkerülő tartalmakat is.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…