2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden, sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a tavalyi kutatás-fejlesztésre, innovációra kifizetett támogatáson belül az uniós forrás 86 milliárd forintot tett ki Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP), 10 milliárdot a Közép-Magyarország Operatív Programban (KMOP), míg hazai forrásból 22 milliárdot folyósítottak. Cséfalvay Zoltán kiemelte: minőségi fordulat következett be, 2010 óta folyamatosan növekszik a kutatás-fejlesztés és az innováció finanszírozása. 2012-ben a GDP 1,29 százalékát fordították erre a célra, 2013-ban ez az arány várhatóan magasabb lesz a gazdasági növekedés miatt, szemben a 2009-es, a gazdasági visszaesés idején tapasztalt 1,17 százalékkal. Az államtitkár utalt arra, hogy 2013-ban a kutatás-fejlesztésre és innovációra megítélt, de még teljesen ki nem fizetett támogatások meghaladták a 211 milliárd forintot, ezen belül a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban 146,9 milliárd forintot, az innovációs alapból 64,6 milliárd forintot tett ki a támogatás.

 

A támogatások közül kiemelte az államtitkár a jelentős vállalati kutatások segítését, ennek keretében 8,5 milliárd forintot ítéltek meg 11 vállalati kutatóhelynek. A versenyképességi és kiválósági szerződés keretében a vállalatok és egyetemek integrált kutatás-fejlesztésére 8 vállalat és 6 egyetem 19 milliárd forint támogatást nyert el, ami 73 százalékos támogatásintenzitásnak felel meg. A nemzeti agykutatási programban összesen 12 milliárd forint áll rendelkezésre, 6,4 milliárd forintot ítéltek meg akadémia-ipari kapcsolatok fejlesztésére, és 5,6 milliárd forintot az agyelszívás visszafordítására. Az akkreditált inkubátorok programban 4 intézmény nyert 2,1 milliárd forint támogatást, a program sikerességét látva az idén az első negyedévben ismét meghirdetik ezt a pályázatot – mondta az államtitkár.

 

Magyarország 2014 és 2020 között 706 milliárd forintot szán a kutatás-fejlesztés, és innováció támogatására, ami mintegy duplája a 2007-2013. évi keretnek. A 706 milliárd forinton belül mintegy 140 milliárd forint lehet a visszatérítendő támogatás, ami a 2020 utáni időszakban is az ország rendelkezésre áll majd – ismertette az államtitkár. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a kutatás-fejlesztés és az innováció hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon egyre inkább a hozzáadott értékű termelés bővüljön, és teljesíthetőnek tartotta, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-je 1,8 százalékát fordítsa erre a célra az uniós vállalásnak megfelelően. Az MTI-nek az államtitkár elmondta: az Európai Unió 7-es kutatási keretprogramjában a magyar cégek 260 millió eurót nyertek, az új tagállamok közül Magyarországról volt a legtöbb pályázó, európai szinten pedig a 16. legtöbb forrást tudták megszerezni.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek