2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tarjányi Péter: meg kell tartani az Európa-bajnokságot

Tarjányi Péter: meg kell tartani az Európa-bajnokságot

2015. november 13-a új fejezetet nyitott a világ terrorkrónikájában. A támadássorozat a Stade de France-nál kezdődött, a merénylők nem tudtak ugyan bejutni a stadionba, ám a környéken öngyilkos robbantásokat hajtottak végre. A 3 menet Havas Henrikkel stúdiójában a riporter Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértővel arra kereste a választ, hogy 2016-ban szabad-e Eb-t rendeznie Franciaországnak?

Sportrendezvényen kezdődött a merényletsorozat Párizsban, a Franciaország – Németország mérkőzés helyszíne mellett robbantak az első bombák. A SportKlub ma esti műsorában Havas Henrik Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértővel többek között arról beszélget, hogy vajon megtarthatja-e Franciaország a jövőre esedékes Európa-bajnokságot, sőt, lehet-e egyáltalán a mostani helyzetben tízezreket megmozgató sporteseményeket rendezni.

Azzal Tarjányi Péter is egyetértett, hogy a stadionok veszélyeztetettek, ám Párizsban jól vizsgázott a beléptető rendszer, hiszen a robbanószerekkel felszerelt terroristák nem jutottak be a nézőtérre, ahol – többek között – Francois Hollande francia elnök is a mérkőzést figyelte. Tarjányi úgy véli, hogy a támadók minden bizonnyal akkor sem jutottak volna az államfő közelébe, ha sikerült volna a kapukon belülre kerülniük. A biztonságpolitikai szakértő szerint nem kérdés, hogy Európának folytatnia kell a megszokott életét, ezért az Eb-re is szükség van.  

„Én azt gondolom, nem kérdés, hogy szabad, szerintem kell….a terrortámadás sorozatoknak általában az első lépésénél ragad leginkább le mindenki, konkrétan itt arra gondolok, hogy hányan sérültek meg, hányan haltak meg. Nyilván ezt nem akarom kisebbíteni, de a terrorcselekmények valós hatása mindig az, hogy utána mi történik: mennyire kezdenek el félni az emberek, mennyire kezdenek el másként élni, mint addig. Nagyon tudatos volt ez az egész támadás” – nyilatkozta Havas Henrik szorítójában Tarjányi Péter.

„Pontosan tudják azt, hogy 2016-ban Franciaország foci Európa-bajnokságot akar rendezni. Amikor felmerül kérdésként, hogy Franciaország egyáltalán megrendezze-e az Eb-t, akkor innentől kezdve már félig mosolyogva dőlnek hátra ezek a stratégák, mert az alapcélt, a félelemkeltést elérték” – utalt a terroristák ideológusaira Tarjányi. A biztonságpolitikai szakértő Havas Henriknek nyilatkozva azt is elmondta, véleménye szerint nem segítene, ha a franciák maguk adnák fel a szervezés jogát, mert ez egyrészt győzelem lenne a merénylők számára, másrészt nem zárná ki, hogy az új helyszínen is támadhatnak a merénylők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…