2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Tanítva oktató iskola fél iskola, nevelve oktató iskola, egész iskola”

„Tanítva oktató iskola fél iskola, nevelve oktató iskola, egész iskola”

Ez az idézet mindig tisztelettel juttatja eszünkben Eötvös Józsefet. Ma is nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a kijelentés megállja a helyét! Az is igaz, ha ma valaki a valahol Sárospatakot emlegeti, akkor elsősorban az iskolaváros jelző jut eszébe. Ez pedig egy olyan örökség, amely kötelez, és ha teszünk érte, akkor jövőt épít.

 

Ez az említett gondolatsor az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, szellemiségében megtalálható. A gondolatot konkrét tettek is követik. Most ismét egy olyan kezdeményezésnek lehettünk tanúi, amely felkészíti tanítványainkat az élet egy speciális területére és reméljük, egyben hagyományt teremt, a szülők a diákok és a tanárok legnagyobb megelégedésére. Ez a konkrét esemény jelen esetben az októberben indult középiskolások részére szervezett társastánc tanfolyam, amelyről a Sárospatak honlapon már hírt adtunk. Az iskolában közös az egyetértés, hogy ma a nevelésre különösen kiemelten fontos odafigyelni.
Az iskola és különösen a kollégium, kiváló terepe lehet a személyiség és közösségépítésnek. Így tehát talán érthető, hogy ez a kezdeményezés innen indult ki melyet teljes egészében szeretnénk az iskola tanulóira kiterjeszteni, átfogó viselkedés kultúra ismeretekkel kibővítve. Az ötletgazda és programszervező Szajkó József az iskola tanára, aki az intézmény vezetésének teljes támogatását maga mögött tudva, készítette elő és szervezte meg az egész programot. A bál szervezésébe a diákokat is bevonta.  Az úgynevezett záró esemény az „ELSŐ BÁL” vagy mondhatjuk akár vizsgának is február 18-án pénteken volt. Négy hónap 30 diák, 18 féle tánc. Ha csak ezt említjük is már sokat elárul a programról. Ha mélyebben nézzük a hatását, akkor elmondhatjuk, hogy csodálatosan hangulatos szerda esték jellemezték a programot, jókedv, jó barátságok kiváló közösség, amely személyiséget formál, mentálisan épít és segít a tanulásban. Kiegyensúlyozottá teszi a fiatalokat. Nos, a péntek esti bálra igényes meghívóval invitálták osztályfőnökeiket a diákok, míg a szülők izgalommal készülődtek az asztalra készítendő „batyus” finomságokkal. A végzetteknek az oklevelet, tánctanáruk Stofán Ferenc adta át gratuláló szavak kíséretében. A megnyitó beszédet Tóth Tamás igazgató úr tartotta és köszöntötte az ELSŐ BÁL résztvevőit. Örömének adott hangot, hogy ilyen sok szülő megjelent, elfogadta az invitálást és megtisztelte ezzel az iskolánk rendezvényét. Fontos lépés a gyerekek életében ez a nap és örülünk mondta, hogy így a szülőkkel együtt közösen élhetjük meg ezt az estét és gyönyörködhetünk a gyerekek bemutatójában. Jóleső érzés látni tanítványainkat, hogy tanórán kívül értelmes szórakozási lehetőségeket keresnek, találnak, amely a magánéletben a másikra való odafigyelést segíti, ugyanakkor, harmóniára és igényességre nevel.
Külön örült, hogy a mai napon megvalósuló programmal, egy ismét hagyományra méltó rendezvény, alapjait tehetjük le. Végezetül mindenkinek gratulált és nagyon kellemes estét kívánt. A bált a 18 féle tánc (pl. keringő, tangó, twist, stb.) kiválóan koreografált bemutatója követte, majd a diákok szülők úgynevezett első tánca és a bemutató zárásaként a diák – tanár tánc. Ezt követte a diákok részére a meglepetés torta, amelyet kitörő örömmel fogadtak. Az alkoholmentes pezsgős koccintással egybekötött köszöntők után a szórakozás következett, amelyben versenyszerűen helyet kapott többek között az „almatánc” és a „széktánc” is. A szülök tanárok kötetlen beszélgetése és tánca tett pontot a méltán remekül sikerült ELSŐ BÁL rendezvény hajnalig tartó végére.  
Jöhet a folytatást!

 

 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek