2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Színházünnep Miskolcon

Színházünnep elnevezéssel tart egész napos rendezvényt vasárnap a Miskolci Nemzeti Színház. Kiss Csaba igazgató szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 1857. szeptember 3-án nyílt meg mai helyén a teátrum, erre is emlékezve közös ünneplésre hívják az érdeklődőket.
A program a színház zenekarának ébresztőjével kezdődik, amit a “Nagy Leleplezés” követ: felavatják az épület új homlokzati arculatát.

A Nagyszínház első emeleti kistermében a Kaffka Margit Általános Iskola tanulóinak munkáiból kiállítás nyílik; a diákok “fiatalos megközelítésben” jelenítik meg Makrancos Kata történetét, képregényben dolgozták fel Shakespeare komédiáját.

Mindeközben – a tervek szerint – a szabadban folytatódik a zenés program, a színház énekkara swingelő kórussá alakul.

Bemutatkoznak az új társulati tagok is, a Miskolci Balett új táncosai, valamint a fiatal, gyakorlati idejüket töltő színészek, akik rögtönzésekkel készülnek. Déltől a színház hat rendezője 10-10 percben, “élő műsorfüzetként” mutatja be az évadot.

A színházünnepen a gyermekeket is sokféle program várja, lesz fotóparaván, arcfestés, jelmezjáték és tánctanulás is.

A nézők vasárnap este kedvezményes árú jegyekkel tekinthetik meg a múlt év sikeres előadásait.

A mai Magyarország területén a miskolci volt az első kőszínház, 1823-ban nyílt meg, ám az épület 1843-ban leégett. A miskolciak szinte azonnal elhatározták a színház újjáépítését, ez 1847-ben kezdődött meg, az új épületet az építkezés megkezdésének 10. évfordulóján, 1857. szeptember 3-án nyitották meg Vörösmarty Mihály: Marót bán című darabjával.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…