2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szépséges Pászka- görögkatolikus egyházművészeti nap a Művészetek Házában

Szépséges Pászka- görögkatolikus egyházművészeti nap a Művészetek Házában

Az idén második alkalommal került megrendezésre a „Szépséges Pászka” elnevezésű görögkatolikus egyházművészeti nap a Művészetek Házában. A Miskolci Apostoli Exarchátus által szervezett kulturális-közösségi rendezvényen idén is helyet kaptak személyes tanúságtételek, de koncertet adott a Szent Efrém Kórus Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével, és számos közösségi program is színesítette az eseményt.

Az április 25-én megrendezett programsorozat elsődleges célja az volt, hogy Krisztus feltámadásának örömhírét a templomok falain kívül, kulturális és közösségi alkalmakon is hirdesse és jelenvalóvá tegye.
A Magyar Görögkatolikus Egyház az idei húsvét alkalmával is arra hív minden embert, hogy osztozzon Krisztus feltámadásának végtelen örömében. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke szerint az un. „fényes héten” megvalósuló egyházművészeti programsorozatot az a felismerés hívta életre, hogy a végtelenül szerető Isten legyőzte a halált, s minden embert megváltott. Ezt a csodálatos örömhírt pedig meg kell osztani minél több emberrel. Mindenekelőtt azokkal, akik már eddig is kapcsolatba léptek az Egyházzal, aztán pedig olyan személyekkel is, akik inkább csak kívülről ismerik az örömhír hordozóit.
A Szépséges Pászka elnevezésű görögkatolikus rendezvényen három család tett tanúságot hitéről.  A beszámolóikból kiderült, hogy minden családban adódnak nehéz élethelyzetek, de a hit és a keresztény értékekhez való ragaszkodás segíthetnek azok megoldásában és elviselésében. A húsvéti hit erőt ad olyan problémák megoldásához, amelyek a hit nélkül csaknem elviselhetetlenek volnának.
A személyes hangvételű vallomások mellett a Szent Efrém Kórus előadásában a bizánci zenei hagyomány néhány gyöngyszeme is felcsendült, melyek között helyet kaptak Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy feldolgozásai is. A szünetben a résztvevők megtekinthették a hátrányos helyzetű tehetséges északkelet-magyarországi gyermekek munkáiból készített „Álmodtam egy világot magamnak” című rajzkiállítást. A művészeti töltekezés mellett idén sem maradt el az oldott hangulatú közös éneklés és a részesedés az egyházközségek által készített húsvéti eledelekből. Az eseményen a hívek és egyházi vezetők amellett tettek tanúságot, hogy a közösségben való ünneplés még teljesebbé teheti a húsvéti örömöt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek