2021. 09. 29. szerda

Mihály
1 EUR 359 HUF
1 GBP 418 HUF

Szalay Lajos 56-os rajzai Szófiában

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Herman Ottó Múzeum tagintézménye, a Miskolci Galéria minden évben kiállítást rendez a Szófiai Magyar Kulturális Intézettel együttműködve Szófiában és más bolgár városokban.

Az elmúlt két évben a Mazsaroff-díjas miskolci alkotók és Mazsaroff Miklós emlékkiállítását mutatta be a Miskolci Galéria Bulgáriában, majd ez év április 5.-én Barna György népművészeti gyűjteményének molinókiállítása nyílt meg az Intézetben. Bulgáriai útja során a Szófiai Magyar Kulturális Intézet eljuttatta Plovdiv, Sztara Zagora, Razgrad, Csiprovci s végül Szmolján városaiba, így összesen 6 településén képviselte Magyarország gazdag népművészeti örökségét.

Ez évben második alkalommal is megismerkedhetett Miskolc gazdag művészeti örökségével a magyar kultúra iránt érdeklődő szófiai közönség. 2017. október 18.-án nyílt meg az intézetben Szalay Lajos ’56-os rajzainak tárlata. A megjelent vendégeket Mátrai Márta a Magyar Országgyűlés Háznagya és Kákóczki András a Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte. A szakmai megnyitót Dr. Hajdú Ildikó művészettörténész tartotta.
A 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar képzőművésze volt Szalay Lajos, aki 1947-től élt külföldön, Argentínában, Buenos Aires-ben és New York-ban. Hazánkban és a világban is elismert, sikeres művész volt, aki mindig megmaradt magyarnak, mindig hazavágyott. 1956-os rajzait Argentínában készítette a forradalomról, rádión hallott híradások alapján. Sajnos az eredeti rajzok még lappanganak – csak egy kiadványban maradtak fenn – de elmondhatjuk róluk, hogy a forradalom egyik legérzékletesebb, legemberibb ábrázolásai.

Szalay Lajos 56-os rajzainak tárlatát a Szófiai Magyar Kulturális Intézet 2016. végén és 2017. elején ismét több bolgár nagyvárosban be fogja mutatni, mielőtt a rajzok újra hazatérnek.

Képek szereplői:
Balról jobbra

Kákóczki András a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese, Dr. Hajdú Ildikó művészettörténész, Herman Ottó Múzeum, Dimitrov Györgyi a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Liana Petrova az Intézet munkatársa, Mátrai Márta a Magyar Országgyűlés Háznagya

A képek forrása:
http://www.szofia.balassiintezet.hu/hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Úgy tűnik nincs megállás Tordai István „szerepváltásában”, aki korábban olyannyira sikeresen játszotta el a 007-es ügynököt, hogy most egy újabb kisfi…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum