2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szakképzésben a jövő – rekordszámú jelentkezés a szakképző centrum iskoláiba

Szakképzésben a jövő – rekordszámú jelentkezés a szakképző centrum iskoláiba

Népszerű továbbtanulási célpontok a Miskolci Szakképzési Centrum iskolái által kínált lehetőségek a továbbtanuló 8. osztályos diákok számára.

 Az elmúlt időszak sok szempontból kihívások elé állította nem csak a középiskolában tanuló végzős diákokat, hanem a 8. osztályos általános iskolásokat is.  Az elmúlt év szeptemberétől ugyanis sok mindent végig kellett gondolniuk szüleikkel, legfőképp azt, hogy 2020. szeptemberétől melyik iskolában, milyen területen szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Az időközben átalakuló szakképzés, az újonnan elinduló technikumi rendszer sokak számára vonzó lehetőségként jelent meg a továbbtanulási terveik között. Az elmúlt hetek nem csak az érettségire készülő középiskolásoknak, de valamennyi végzős általános iskolás számára is feszültséggel teltek. Április 30-ig ugyanis minden diák hivatalos formában is hírt kapott arról, mely középiskolába nyert felvételt teljesítménye alapján.

A Miskolci Szakképzési Centrum sikeres beiskolázási időszakon van túl. A centrum a felvételi eljárást megelőzően több területen tett lépéseket annak érdekében, hogy a szülők és a diákok naprakész és hiteles információt kapjanak az átalakuló szakképzési rendszerről, annak előnyeiről és lehetőségeiről. Ezt elősegítendő létrehozták a tervezdakarriered.hu egyedülálló weboldalt is. A karriertervezési perspektíva mellett olyan a pályaválasztást támogató elemek várták az érdeklődő szülőket és diákokat, mint a játékos teszt, amely segítséget nyújtott az orientálódáshoz, vagy az interaktív, az átalakuló rendszert bemutató ábra, illetve a teljes szakképzési kínálatot bemutató szakmaválasztó.

A centrum a felvételi jelentkezést megelőzően minden végzős általános iskolás számára eljutatta az online pályaválasztási oldal nyomtatott verzióját is, a Karriertervező kiadványt, és számos rendezvénnyel, többek a között a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben rendezett, díjmentes, délelőtti, digitális foglalkozásokkal is hozzájárultak a nyolcadikos diákok megfelelő informáltságához.

Az erőfeszítések meghozták az eredményt, hiszen az előző évhez képest 10%-kal több, összesen 1363 diák nyert felvételt a centrumhoz tartozó iskolák valamelyikébe. Országos szinten a jelentkező diákok több mint 60%-a a szakképzést választotta jövőbeli tanulmányainak színhelyéül. Miskolcon töretlen népszerűségnek örvend a felvételiző diákok körében a centrumhoz tartozó több iskola is, így például a „Berzébe” és a „Bláthyba” is többszörös volt a jelentkezés.

Azzal, hogy a diákok április 30-ig kézhez kapták hivatalos felvételi értesítőjüket, a középfokú felvételi eljárás általános szakasza lezárult. A felvételi döntéssel szemben érdeksérelemre, vagy jogszabálysértésre történő hivatkozással a szülő jogorvoslati kérelmet nyújthat be a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója részére, amelynek határideje az értesítés kézhezvételétől számított 15 nap. A jelenleg kialakult járványügyi helyzet következtében a jogorvoslati kérelmet postai vagy online módon küldhetik meg, az ehhez szükséges formanyomtatvány kitöltésével. A teendőkkel kapcsolatos pontos információkat, határidőket, valamint a formanyomtatványt a Miskolci Szakképzési Centrum weboldalán találják meg az érdeklődők.

Azok számára, akik ezen eljárás keretében esetleg egyetlen középfokú intézménybe sem nyertek felvételt, május 11-vel rendkívüli felvételi időszak kezdődik. Május első felében nyilvánossá vált a rendkívüli felvételi eljárást megszervező oktatási intézmények listája, az ezen időszakban felvételiző diákok a rendkívüli felvételire közvetlenül a kiválasztott középiskolákban jelentkezhetnek. A Miskolci Szakképzési Centrum technikumi és szakképző iskolai képzéstípusban egyaránt 15-15 tanulmányi területen rendelkezik még szabad férőhelyekkel. A centrum weboldalán és közösségi oldalán tájékozódhatnak a szülők és diákok a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett képzések listájáról. A felvételi eljárás menetéről pedig a választott iskolától vagy annak weboldalán keresztül kaphatnak információt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…