2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szabályszegés a világ megmentéséért

Elérkeztünk az Első Törvény sorozat harmadik kötetéhez. A királyok végső érvében végül Joe Abercrombie rendesen beint a fantasy-rajongóknak, akik a megszokottól eltérő történetvezetéssel, és összességében sorozattal találkozhatnak. A szerző darabjaira szedve a műfajt, s a szokásos elemeket a saját íze szerint újra összeillesztve kiforgatta a konvenciókat, átlépte a határokat – nem kis fricskával folytatódott tehát Abercrombie műve.

A harmadik kötet folytatja a második rész történetét. Főhőseinknek bizony zajlik az élete rendesen. Véres Kilences, avagy Kilencujjú Logen élete tán legnagyobb összeütközésre készül. Glokta sem tétlenkedik, harcol ő is, csak másként: cselszövések, fenyegetések, kínzások az ő jól bevált fegyverei. Ennek ellenére bizony veszélyes játékot űz ő is: az ilyen eredetű ellentétek néha veszélyesebbek a nyílt színi összetűzéseknél – senkiben sem megbízható, s sehol sincs biztonságban az ember az örök gyanakvás közepette.

Önző nemesünk, Jezal dan Luthar tesz egy pálfordulást: kardját csinos női kacsókra cseréli, ugyanis megcsömörlik a győzelemért folytatott küzdelmektől. Ám a visszavonulás sem feltétlen jelent egyszerű életet: a szerelemben is akadnak olykor harcok, amelyeket meg kell vívni. Mindeközben pedig a csipetcsapatot egybegyűjtő Első Mágus hajthatatlanul halad eredeti, eltitkolt célja beteljesítése felé, mely nem más, nem kevesebb, mint a világ megmentése; ami cseppet sem veszélytelen, hiszen az Első Törvényt kell áthágni. Az Unió is benne van a pácban rendesen. Királyuk haldoklik, s a trónért máris kapdosnak a nemeskezek – anarchia van kitörőben. Ráadásul parasztlázadás tört ki a birodalomban, miközben északról folyamatosan ostrom éri a birodalmat.

A királyok végső érve, elődjeihez híven, nem kevés fordulatot tartalmaz, gyakorlatilag végig képes fenntartani az érdeklődést, változó mértékű izgalomi fokkal. A hosszadalmas előkészítés után az első részben, illetve a mozgalmas második rész után kérdéses volt, hová „fajulhat” még a történet, ám Abercrombie megadta a megnyugtató választ: van még bőven potenciál a történetben, és lehet egy nagyívű cselekmény végére grandiózus; továbbá a szereplők felfedik igazi énjüket (a karakterkidolgozást arányosan elosztva a három kötet között remekül megoldotta a szerző), s meghökkentő pontot tenni lezárásul. Azaz legyen az inkább csak „fél pont”, ugyanis pár szál elvarratlanul maradt – így ki lehet tölteni ezeket a lukakat saját fantáziával.

Az Első Törvény minden részéről, így a harmadikról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Minden fantasy rajongónak alapműnek számít, mert eltér a hagyományoktól a szereplőket és a történetet illetően egyaránt, illetve egyedi és kreatív megoldásokat tartalmaz, illetve tele van iróniával, szarkazmussal. Nem utolsó sorban, annak ellenére, hogy fantasy regényekről van szó, sokkalta realisztikusabbak, mint azt elsőre gondolnánk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek