2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Salgótarjánban indul a Robert Capa-vándorkiállítás
Salgótarjánban indul a Robert Capa-vándorkiállítás

Salgótarjánban indul a Robert Capa-vándorkiállítás

Salgótarjánban indul a Robert Capa-vándorkiállításSzeptember 10-én Salgótarjánban, a Nógrádi Történeti Múzeumban indul az a vándorkiállítás, amelyen a XX. század egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa munkái láthatóak; ezzel párhuzamosan a fővárosi Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) a Capa-tárlat október 11-ig látható. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen szervezett salgótarjáni tárlattal országjáró körútra induló Capa-anyagot ebben a válogatásban még nem láthatta a közönség – mondta Szirácsik Éva, a Nógrádi Történeti Múzeum igazgatója. A 76 képet felvonultató tárlat – címe: (H)arcok – anyaga teljes egészében eltér a Lumúban megtekinthető több mint 200 darabos anyagtól.

A kiállítás Capának az ismert és ismeretlen katonákról, a harctereken, a hátországban készített fotóira koncentrál.

A salgótarjáni múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a november 15-ig látogatható kiállításon olyan képeket mutatnak be, amelyek emberközelivé teszik a háborút, végigkísérhető rajtuk, miként éltek a harcok idején az emberek. Robert Capa öt háborúban fotózott – köztük a spanyol polgárháborúban és a második világháborúban.

A Magyar Nemzeti Múzeum pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a salgótarjáni tárlaton látható lesz Capa leghíresebb képe, A milicista halála, valamint egy-egy fotó Trockij-sorozatából és a normandiai partraszállásról is. Tizenhárom olyan fotót is megtekinthet a közönség, amelyet hírességekről, ismert művészekről, barátairól készített Capa, köztük a holland királynőről, Ernest Hemingway íróról, Henri Matisse és Pablo Picasso festőről és szerelméről, Ingrid Bergman filmszínésznőről; utóbbiról a híres Hitchcock-film, a Forgószél forgatása közben.

A vándorkiállítás Salgótarjánból még idén Paksra, majd később Békéscsabára, Szolnokra, Egerbe és Szombathelyre megy tovább.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek