2024. 05. 15. szerda

Zsófia, Szonja
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Rivaldafényben a „fantasztikus” Négyes

Szinte tőrdöfés a szívnek egy rajongó számára, ha kedvenc sorozata véget ér. Van mód azonban a kedvükben járni, amivel ráadásul a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad – azt a bizonyos lehúzott rókabőrt már nem is említve. Hogy miről van szó?

A kiegészítő kötetekről, amelynél többféle megoldás létezik: lehet epilógus és prológus, vagy egy szereplő kiemelése, s a történet kvázi újramesélése. Veronica Roth is meglepte a fanokat Divergent-sorozata kapcsán. Címe: Négyes – ebből talán már sejthető, hogy az írónő az utóbbi kategória mellett döntött, de ezen felül megismerhetjük a vele kapcsolatos előzményeket. Középpontban pedig tehát – nem nehéz kitalálni – a sokak által kedvelt Tobias Eaton áll.

A kötet igazából nem regény: összesen négy novellából és három rövidebb jelenetből áll. Tobias egyike a Beavatott-trilógia jelentősebb szereplőinek, így mélyebb megismerése sokat tud hozzáadni a történethez, még teljesebbé-kerekebbé téve a képet a hiányzó rések kitöltésével. És hogy miket tudhatunk meg Négyesről? Életének fontos eseményeit, többek között amikor átpártolt az Önfeláldozóktól a Bátrakhoz, hogyan zajlott a beavatás, illetve miként élte meg azt – itt már érezni az említett két társadalmi csoport között meghúzódó nézeteltérést, ellentétet. A következő, negyedik sztoritól a kötet már bekapcsolódik a sorozat első részébe, A beavatottba, s ezen a ponton így már Tris is belép a képbe.

Tehát mélyebben megismerhetjük Tobiast: milyen fordulópontok jelentek meg életében, miféle döntéseket kapott, s honnan-hogyan kapta Négyes nevét, de még az édesapjához fűződő viszonya is előkerül. Emellett és értelemszerűen fény derül az olvasó előtt félelmeire, vágyaira is. Mindezek fényében pedig részben átértékelődik, újraértelmeződik a sorozat.

A férfikarakterek közül talán Négyes lopta be magát a hölgyolvasók szívébe (valamennyire érthető is), ahol a fiú múltjának és belső világának megismerésével ezentúl biztosan bérelt helye lesz. Aki esetleg már rongyosra olvasta volna a trilógiás, s így azt már kívülről fújja, ne habozzon, s csapjon le a Négyesre, hogy újra elmerülhessen a Divergent világában. Mi tagadás, erre nem adódik túl sok idő, tekintve a könyv rövidségét, de talán nyújt némi kárpótlást az új információk és a narratív nézőpont.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek