2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Rémálom a Föld utcáin

A vírusokkal – melyek akár halálosak is lehetnek – leginkább spontán szokás megfertőződni, de biológiai fegyverként szándékos emberirtást is lehet végezni. Nem egy könyv vagy film bizonysága annak, hogy az emberek fantáziáját valahol mélyen izgatja a pusztító fertőzés okozta apokalipszis. Justin Cronin A szabadulás című trilógiája is ezen alkotások sorába tartozik, ám valamiben eltér tőlük: egy ősi vírussal emberekből élő fegyvereket hoztak létre – ja, egyébként a halálbüntetésük kiváltásaként. Azt persze mondani sem kell, hogy a kísérlet végrehajtói nagy valószínűséggel aláírták ezzel az emberiség halálos ítéletét.

A Földet – vagy legalábbis Amerikát mindenképpen – ért halálos vírusfertőzést csupán egy kis csapatnyi ember élte túl. A kitört a káoszban szerepük volt a Tizenketteknek is: ők a halálra ítéltek, akikből biológiai fegyvert „varázsoltak” Bolíviában – csak hát elszabadultak, megállíthatatlan, vérengző fenevadak módjára. A megmaradtaknak nincsen egyszerű dolguk: kettős feladat hárul rájuk, hiszen nemcsak saját életük forog kockán, hanem az emberiség jövője is, így nagy felelősség nyomja vállukat. Egyetlen járható útjuk van csupán: az első és minden további megfertőzött „ember” eltüntetése a Föld felszínéről.

A túlélők ellenállásba szerveződnek, akik a titokzatos és karizmatikus Amy vezetésével (merthogy esélyük a Tizenkettek és a fertőzöttek ellen felvenniük a harcot vele van, ugyanis tizenharmadik kísérleti alanyként megvan az a képessége, hogy a vérszívó és szívós fizikumú szörnyetegek velejébe lásson). A kulcs ehhez az elsők, vagyis a kísérleti elpusztítása.

Nem kis veszély vár rájuk már önmagában véve is – hát még akkor, ha azt vesszük, hogy a fertőzöttek elkezdtek furcsán viselkedni valamilyen rejtélyes okból kifolyólag. Hamarosan felfedezik, mi állhat emögött: egy Haza nevű diktatúra. Offenzívába kezdenek tehát; tervük beszivárogni a tucatnyi falkába, melyek mindegyike a Tizenkettek egyike vezetése alatt áll. Helyzetük talán nem kilátástalan: van egy fegyverük, Alicia, a félig ember, félig vírusos. Csakhogy meglehet, az ellenség kapujára játszik…

A trilógia első kötetéhez hasonlóan, a Tizenkettek is dugig van akciójelenetekkel és meghökkentő meglepetéscsomagokkal; a könyv terjedelmét tekintve pedig elismerés a szerzőnek, hogy mindvégig képes izgalomban tartani az olvasót. A történet nem ott veszi fel a fonalat, ahol letettük: egy kiadós múltbeli visszatekintéssel indít, majd aztán az öt évvel későbbi jövőbe kapcsolódhatunk be, s mindvégig gyakoriak az idősíkváltások.  A legnagyobb dobás a második részben a Haza; továbbá a fertőzöttekről is többet tudhatunk meg. Kiemelendő még a többnézőpontos történetvezetés is, valamint az egyedi, önálló személyiséggel rendelkező szereplők is, akik más-más szemüveget viselve, mind eltérően viszonyulnak a világot ért csapáshoz.

Egy szó, mint száz: aki kedveli a világégésről szóló regényeket, melyekben az emberiség a pusztulás határán van, azoknak jó választás  Justin Cronin A szabadulás sorozata. Ember harcol (egykori) ember ellen – lehet-e ennél izgalmasabb, hátborzongatóbb a túlélésért folytatott küzdelem? Egy valamit még megjegyzünk: az olvasó készüljön fel a nyugalom megzavarását okozó tartalomra, rengeteg véres, horrorisztikus jelenetre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek