2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rekordszámok a színház évadzáróján

Évadzáró társulati ülését tartotta a Déryné-parkban pénteken a Miskolci Nemzeti Színház. Az ülésen Zsiga Marcell Miskolc alpolgármestere is köszöntötte a színészeket.

A 2010/2011-es évadban 479 saját előadást játszottak a színház színészei, ebből 448-at a miskolci nemzetiben. Túl vannak a 200 ezredik nézőn és az 545. előadáson is. 13 új bemutató szerepelt a kínálatban, és 12 régebbi produkciót játszottak tovább, emellett 36 vendégrendezvényt – előadásokat, hangversenyeket, gálaműsorokat – tartottak, és 30 nyári eseménnyel – például operafesztivállal, promenád koncerttel – várják még a művészetkedvelő miskolci közönséget.
Halasi Imre, igazgató szerint, ezt a fantasztikus teljesítmény a színház odaadó művészeinek, munkatársainak köszönhetjük.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az egyik legemlékezetesebb nap volt a színház életében és természetesen május 4. Ekkor a Miskolci Nemzeti Színházban telt ház előtt játszották az Apácák című darabot, Budapesten, a Tháliában telt házas előadás adtak a miskolci színésze, illetve Regensburgban 400 néző előtt játszott operettet látta a miskolci színház társulata.

A hagyományokhoz híven az idén is díjakat adtak át a kiválasztott színészeknek, a társulati ülésen.
A társulat szavazatai alapján az évad legjobb színésze Cservenák Vilmos, a legjobb színésznő pedig Fabók Mariann lett. A legjobb férfi karakter díját Baj László, a legjobb női karakter díját Varga Andrea vehette át. A legjobb rendezőnek Halasi Imrét választották, míg a legjobb díszlet díját Menczel Róbert, a legjobb jelmez elismerést Laczó Henriett kapta. Bíró Klára egykori súgót választották a legjobbnak a színfalak mögött, az évad zenésze Fogarasi Tamás lett, az Év hangja-díjat pedig Kolozsi Balázs énekkari tagnak ítélték.

A közönség is szavazhatott az általa legjobbnak ítélt művészekre és előadásra. A nézők választása alapján Ábrahám István-díjat kapott Vida Péter és Máthé Baba-díjjal tüntették ki Seres Ildikó Jászai-díjas színésznőt. A színházba látogatók szerint a legjobb előadás a Menyasszonytánc volt az elmúlt évadban.

Az intézmény szűkös pénzügyi helyzetben van,  ezért több régi, sikerdarabot is újra megnézhet a színházlátogató az új évadban.

Mit is láthatunk az új évadban, ami augusztus 23-án kezdődik?

Többek között Giacomo Puccini: Bohémélet című négyfelvonásos operája, Lev Tolsztoj: Legenda a lóról című, és Arthur Miller: Az ügynök halála című darabja is színpadra kerül, valamint A nyomorultak című musical. Az öt játszóhellyel rendelkező teátrum Kamaraszínházában többek között a Pletykák című bohózatot, a Játékszínben pedig Spíró György: Elsötétítés című színművét  láthatja majd a közönség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek