2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Terrorcselekménytől félnek a magyarok?

A 18-64 éves magyarok 45 százaléka érez terrorfenyegetettséget hazánkban. Oszama Bin Laden halála a többség szerint nem csökkentette ezt a veszélyt, az afganisztáni jelenlétünk a megkérdezettek közel egyharmada szerint ugyanakkor növeli a fenyegetettséget – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. A magyar felnőtt lakosság 91 százaléka úgy érzi, hogy Oszama Bin Laden halála nem csökkenti a hazánkat fenyegető terrorveszélyt – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint (pl. EU Terrorism Situation and Trend Report) Magyarország nem tartozik a veszélyeztetett országok közé, a 18-64 évesek 45 százaléka mégis úgy látja, hogy van belföldi vagy nemzetközi terrorfenyegetettség, 15 százalék nem tudja megítélni, és csupán 40 százalék érzi magát teljes biztonságban. „A megkérdezettek a veszélyt inkább külföldiek által elkövetett terrorcselekményekben látják, és elsősorban a nők és az idősebb korosztály aggódik a fenyegetettség miatt. Az 55-64 éveseknek már több mint a fele érzi veszélyben magát” – emelte ki Sütő Anna, a cég kutatási projekt menedzsere.

Csak átmennek rajtunk

Ugyan meglehetősen sokan tartanak a terrorcselekményektől, a legtöbben (62%) úgy látják, hogy hazánk e tekintetben inkább csak tranzitország. Az afganisztáni jelenlét ugyanakkor növelheti a terrorfenyegetettséget, ezzel a megkérdezettek közel egyharmada értett egyet. „Köztük nagy többségben (65%) vannak azok, akik tartanak a nemzetközi vagy belföldi terrorveszélytől” – jegyezte meg Sütő Anna.
A belülről érkező fenyegetettséget kevesebben érzik, ugyanakkor a válaszadók egytizede szerint a közelmúltban történt néhány olyan esemény, amely belföldi terrorcselekménynek minősül. Leginkább az idősebbek és a magasabb végzettségűek gondolják így. A megkérdezettek közel fele ráadásul a közbiztonság romlásával számol: elsősorban a férfiak és a magasabb végzettségűek a borúlátók e téren.

A felmérésről:
Az 1148 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás május 13. és 17. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek