2024. 08. 27. kedd

Gáspár
1 EUR 393 HUF
1 GBP 466 HUF
REJTŐZKÖDŐ FESTMÉNYEK

REJTŐZKÖDŐ FESTMÉNYEK

REJTŐZKÖDŐ FESTMÉNYEKEltűntnek hitt képek a Polgár Galériában! A szakemberek úgy gondolták, hogy nem kerülhet már elő újabb festmény Rippl-Rónai Józseftől, hiszen minden művét ismerik. Mégis jött egy meglepetés: A párizsi nő.

Polgár Árpád, galériatulajdonos

„Ám itt van a Párizsi nő, az 1890-es évekből. Aki a szomorú tekintetével egy olyan korszakot mutat be Rippl-Rónai munkásságából, ami szinte ritka, amiből nagyon kevés van.”

A Párizsi nő Rónai álomszerű hangulatú lélekportréinak egyik legihletettebb darabja. A több, mint egy évszázados lappangás után most aukcióra kerülő kép egykor Zala György szobrászművész tulajdonában volt. Zala, a képet 1892 és 1898 között vásárolta vagy kapta. Szomory Dezső író ezekkel a képekkel kapcsolatban anno a „szomorú asszonyok világa” kifejezést használta, és a Párizsi nő szeméből valóban olyan átható gyász, szomorúság tükröződik, amelytől a szemlélődőnek valóban könnybe lábad a szeme. A kép eredeti keretében, restaurálatlanul formában került elő nemrégiben.

De nem ez a kép az egyetlen eltűnt kincs a galériában. Egy másik, sokáig rejtőzködő festmény az orosz cár egykori, egyik kedvenc festőjének, Zichy Mihálynak a Harcdöntő párbaj című festménye. Zichy ezt a művét a szentpétervári műtermében alkotta még 1886-ban, mivel akkor az orosz cár alkalmazásában állt.

„Ez egy olyan sorozatba készült, aminek ez az első része és ezt Zichy annyira szerette, ragaszkodott ehhez a képhez, hogy soha nem adta el, a saját tulajdonában volt. És tudni kell Zichyről azt, hogy ő egy elkényeztetett cári festő volt, a cári udvarban élt. Körülvehette magát olyan tárgyakkal, amit a cár ajándékozott neki és ez az egyik kedvenc képe volt. Nagyon örülünk, hogy előkerült.” – mondja Polgár Árpád.

A most aukcióra kerülő festmény 1901-ben még biztosan Zichy sajátja volt. Majd legközelebb 1912-ben bukkant fel az Ernst Múzeumban, majd ismeretlen magángyűjteménybe került. Zichy műveinek 2001-es számbavételekor a sorozat eredeti festményei közül már csak négy darab volt fellelhető. Ezt a sort gazdagítja a most előkerült Harcdöntő párbaj, mely az egész sorozat egyik leglátványosabb darabja, s így bármely köz- illetve magángyűjteménynek igazi ékkövévé válhat. A képekre december 1 és 4.-e között lehet licitálni a Polgár Galériában.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek