2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Rakéta tűzhely és újrahasznosított pénztárca az ózdi XIV. bolyoki vigadalomban

Rakéta tűzhely és újrahasznosított pénztárca az ózdi XIV. bolyoki vigadalomban

Hogyan barkácsoljunk a pincénk mélyén található régi vödörből olcsó és energiatakarékos tűzhelyet vagy üres italos dobozból egyedi pénztárcát? Szeptember 14-én Ózdon, az egész napos szórakoztató programok mellett a XIV. Bolyoki Vigadalom keretében ezt is megtudhatják a kilátogatók  a TIT Kossuth Klub Egyesület vándorkiállításán. A bemutató harmadik állomása a 2013-2014 folyamán 6 helyszínen megvalósuló programnak, amely a Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében valósul meg. A magyar tudomány kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek terjesztését célzó projekt gazdája a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint konzorciumi partnere, a Miskolci Egyetem.

Napjaink sokat emlegetett kérdése a fenntarthatóság, a „környezetvédelem, energiatakarékosság, újrahasznosítás” szavak már szinte elcsépeltté váltak a lakosság szemében is. A fenntartható energiagazdálkodást, az energiatudatosság növelését zászlajára tűző pályázat keretében megrendezett vándorkiállítás gyakorlati, kézzelfogható tartalommal tölti meg a hétköznapi ember számára gyakorta nem sokat mondó fogalmakat, valódi, olcsón és könnyen megvalósítható megoldásokat mutatva a közönség számára.

A rendezvényre kilátogatók a megújuló energia tanösvényen végighaladva olyan eszközökkel ismerkedhetnek meg, amelyek kis barkácstudással, egyszerű alapanyagokból, otthon is elkészíthetők, mint például az említett rakéta-tűzhely. Háztartásuk energiahatékonyságát javíthatják a kiállított víztakarékossági eszközökkel, hőtükörként is szolgáló magyar festéktalálmánnyal, hordozható napelemes telefontöltővel, csak hogy néhányat említsünk a bemutatásra kerülő megoldásokból. Az érdeklődők energetikai tanácsokkal, hasznos és praktikus információkkal is gazdagodhatnak, a kisebbeket pedig gyermekfoglalkozások, többek között hulladékanyagokat felhasználó kézműves műhely várja.

Lőrinczi István, a vándorkiállítást lebonyolító Outdoor Mission Kft. ügyvezetője szerint a gyakorlati fókuszú programsorozat valós megoldásokat nyújt a lakosság számára, és szemléletformáló jellegének köszönhetően hatékonyan egészíti ki az elméleti iskolai oktatást. Ezt mutatja az eddig két helyszínen szerzett tapasztalat is, hisz mind a miskolci egyetemisták, mind a poroszlói ökocentrum általános iskolás látogatói nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt a kiállítás állomásainak foglalkozásain.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…