2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Petőfi a Pilvax Irodalmi Pódiumán

2011. június 24-én, pénteken 19 órakor a Pilvax Kávéházban

2011. június 20., Budapest – Petőfiről szóló monodrámával zárja az idényt a Pilvax.

Huszonhét esztendő munkájával maradandó értékű életművet hagyott az utókorra. Petőfi Sándor gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A Szőlőszem című Versszínházi estből egy filozófiai magasságokban gondolkodó fiatalember portréja rajzolódik ki.

 

A darab premierje 2009 novemberében a Petőfi Irodalmi Múzeumban volt, és az elmúlt másfél évben megjárta már Vácot és Torontót, Siófokot és Pécset is. Turek Miklós a kanadai magyarok meghívására érkezett Torontóba idén márciusban, hogy művészetével ünnepi hangulatot teremtsen a hagyományőrző közösség számára. A határon túli magyarok között járva Tureket megdöbbentette, hogy az anyaországtól távol is képesek ily tisztán, magyarként élni. Egyes vidéki és budapesti előadásokat kifejezetten iskolai keretek közé szerveztek. Az ilyen különleges előadások által a diákok számára a tények és az összefüggések egyértelművé, átélhető élménnyé válnak, miközben testközelből szerezhetnek színházi tapasztalatot.

A két kontinensen és a legkülönbözőbb közönségek előtt is sikert aratott produkció a Pilvax meghívására „hazatér”. Június 24-én újra Petőfi tölti meg a Pilvaxot. „Különleges élmény „Petőfiként” a Pilvax színpadára állni” – számol be érzéseiről versszínház műfajalapítója. „Nagy öröm az is, hogy a magyar kultúrának ezen emblematikus helyszínén folyamatos irodalmi és színházi műsornak adnak a teret a szervezők.”

Petőfi Sándor életútja éppoly rövid volt, mint amilyen sokszínű. Volt Ő katona, színész, hősszerelmes, költő és szabadságharcos is. Mondatai több mint 150 év elteltével is érvényesek és aktuálisak. Bárcsak minél többen éreznék, Petőfihez hasonlóan, hogy „én is egy sugár vagyok, / Amely segíti a földet megérni”.

 

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt:

http://www.turekmiklos.hu/hu/galeria/videogaleria


Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A színészélet már fiatalon legendás szerepekkel kínálta meg: Agárdi Péter lovag (Heltai Jenő: Néma levente), Tusenbach báró (Csehov: Három nővér), John Buchanan (Tennessee Williams: Nyár és füst), Jerry (Harold Pinter: Árulás), Algernon (Oscar Wilde: Bumbury). A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul. A produkciók több mint 120 alkalommal kerültek eddig színpadra.

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek