2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Párnafilozófia – nem zsebfilozófia

Az Alexandra Kiadó gondozásában 2012 év végén megjelent Párnafilozófia nem egy a sok „önsegítő” látszatpszichológiai könyvből – annál jóval több és minőségibb. Tolvaly Ferenc író-üzletember szerint a szerző, Sólyom Anna ugyanis kézen fogja olvasóit, és velük együtt járja az utat ehhez az ismeretlen, belső térhez. Mivel maga is kereső ember, aki tapasztalatai által találta meg a kiutat a magány labirintusából, ezért válik hitelessé a kötet. Sólyom Anna ezt az utat mutatja be és kínálja olvasóinak is.

Utazni jó. Új világokat felfedezni, beszippantani az ismeretlen illatokkal teli levegőt, belemerülni az idegen hangok és neszek kavalkádjába. Elveszni egy addig sosem érzett íz harmóniájában. Szembesülni a ténnyel, hogy mi minden létező van a szűk életterünkön, a mindennapi rutinon túl, amit látni, érezni, tapasztalni kell. S amint átadjuk magunkat ennek a felismerésnek, az út már önmagunkhoz vezet. Egy nem kevésbé izgalmas, de még több tanulsággal járó utazáshoz, valódi önmagunk megismeréséhez.

Ha rálépünk erre az ösvényre, hosszú út vár ránk. De puha párnaként ott lesz velünk a bölcsesség a botlásoknál és zuhanásoknál, a csatákban és a pihenőknél is, mikor leülünk gyönyörködni lelkünk varázslatos tájaiban. S az út végén, ahol levetkőzzük elnyűtt bőreinket, az újjászületés vár. A megismerés csodája. És újabb utazások, melyekben életünk úgy talál otthonra bennünk, mint ahogy jólesően belefúrjuk fejünket egy tevékeny nap végén rojtos-csücskös puha párnánkba.

– A Párnafilozófia a keresőknek szól, azoknak ad kapaszkodót, akik eltévedtek a széteső közösségek labirintusában. Feltárja a belső mintákat, amelyek meghatározzák döntéseinket. Megmutatja létünk három síkját: testi, lelki és szellemi valóját. Elvezet a felismeréshez, hogy titkokban gazdag, csodálatos lények vagyunk, akik alkotunk, és a lehetőségek bármikor hozzáférhető tárháza van bennünk – írta Tolvaly Ferenc a kötetről.

Mint a hasonló kötetek esetében általában, dőreség azt várni, hogy vélt vagy valós gondjaink egy csapásra megoldódnak, pusztán a szavak falásától. Épp úgy, ahogy egy térkép maga sem visz minket el egy városig, a Párnafilozófia is csupán útmutatóként szolgál, mely csak akkor juttat célba minket, ha értjük a tanácsokat, belátjuk a hibáinkat és főleg kiszűrjük a nekünk szóló tanácsokat a sokból. A cél elérése nehéz – de nem lehetetlen.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…