2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF

Párnafilozófia – nem zsebfilozófia

Az Alexandra Kiadó gondozásában 2012 év végén megjelent Párnafilozófia nem egy a sok „önsegítő” látszatpszichológiai könyvből – annál jóval több és minőségibb. Tolvaly Ferenc író-üzletember szerint a szerző, Sólyom Anna ugyanis kézen fogja olvasóit, és velük együtt járja az utat ehhez az ismeretlen, belső térhez. Mivel maga is kereső ember, aki tapasztalatai által találta meg a kiutat a magány labirintusából, ezért válik hitelessé a kötet. Sólyom Anna ezt az utat mutatja be és kínálja olvasóinak is.

Utazni jó. Új világokat felfedezni, beszippantani az ismeretlen illatokkal teli levegőt, belemerülni az idegen hangok és neszek kavalkádjába. Elveszni egy addig sosem érzett íz harmóniájában. Szembesülni a ténnyel, hogy mi minden létező van a szűk életterünkön, a mindennapi rutinon túl, amit látni, érezni, tapasztalni kell. S amint átadjuk magunkat ennek a felismerésnek, az út már önmagunkhoz vezet. Egy nem kevésbé izgalmas, de még több tanulsággal járó utazáshoz, valódi önmagunk megismeréséhez.

Ha rálépünk erre az ösvényre, hosszú út vár ránk. De puha párnaként ott lesz velünk a bölcsesség a botlásoknál és zuhanásoknál, a csatákban és a pihenőknél is, mikor leülünk gyönyörködni lelkünk varázslatos tájaiban. S az út végén, ahol levetkőzzük elnyűtt bőreinket, az újjászületés vár. A megismerés csodája. És újabb utazások, melyekben életünk úgy talál otthonra bennünk, mint ahogy jólesően belefúrjuk fejünket egy tevékeny nap végén rojtos-csücskös puha párnánkba.

– A Párnafilozófia a keresőknek szól, azoknak ad kapaszkodót, akik eltévedtek a széteső közösségek labirintusában. Feltárja a belső mintákat, amelyek meghatározzák döntéseinket. Megmutatja létünk három síkját: testi, lelki és szellemi valóját. Elvezet a felismeréshez, hogy titkokban gazdag, csodálatos lények vagyunk, akik alkotunk, és a lehetőségek bármikor hozzáférhető tárháza van bennünk – írta Tolvaly Ferenc a kötetről.

Mint a hasonló kötetek esetében általában, dőreség azt várni, hogy vélt vagy valós gondjaink egy csapásra megoldódnak, pusztán a szavak falásától. Épp úgy, ahogy egy térkép maga sem visz minket el egy városig, a Párnafilozófia is csupán útmutatóként szolgál, mely csak akkor juttat célba minket, ha értjük a tanácsokat, belátjuk a hibáinkat és főleg kiszűrjük a nekünk szóló tanácsokat a sokból. A cél elérése nehéz – de nem lehetetlen.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum