2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán

Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán

Hejőszalontán fél évszázad után nyílt újra könyvtár – vagy, ahogy a május 16-ai, csütörtöki átadón elhangzott: tudásközpont. A település vezetésének, karöltve a megyei hatókörű II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral, máris vannak további tervei, az óvodások lelkesedése pedig mindenkit meggyőzhetett: van kiért és miért fejleszteni.

 Kölcsönözni természetesen tudtak a helyiek, könyvtárbusz járt Hejőszalontán, azonban egészen más egy olyan helyiség, ahol le lehet ülni olvasgatni, társasjátékozni, beszélgetni.

– Kijelenthetjük, hogy tudásközponttal gazdagodott a település – mondta avatóbeszédében Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. – A könyv ugyanis a tudás alapja, és nemcsak tényeket, információkat, hanem a mások által átélt élményeket is megismerhetjük általuk. A könyvtár lehetőséget biztosít arra is, hogy a saját élményeinket megosszuk másokkal, az internet segítségével pedig az egész világot kinyitja a látogatók előtt – hangsúlyozta Tállai András.

Hejőszalontán az elmúlt években sorra megújultak a középületek, az a Művelődési Ház is, aminek egyik termébe most beköltözhetett a könyvtár. A szobányi tér megújítását az önkormányzat végezte el a közmunkaprogram keretében, a bútorzatot, a könyveket, a szükséges eszközöket pedig a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár biztosította a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) segítségével.

– A KSZR kormányzati támogatásból tudja finanszírozni az ilyen beruházásokat, de ugyanilyen fontos, hogy helyben meglegyen az akarat a könyvtár működtetésére, fejlesztésére – emelte ki dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében. – A Magyar Falu Program keretében újabb lehetőségek nyílnak meg a kulturális fejlesztések előtt is. Minden ilyen sokszorosan megtérülő befektetés, hiszen így teremthető egyenlő esély a gyerekek indulásához, és lehetőség arra, hogy felnőve érdemes legyen hazatérniük, otthon maradniuk – tette hozzá az igazgató.

Anderkó József polgármester már most tudja: a jelenlegi, mintegy 20 négyzetméteres könyvtárat szeretnék tovább bővíteni, és addig is élni minden lehetőséggel, amit a KSZR biztosít – szeretnének minél több gyermekfoglalkozást, programot, író-olvasó találkozót… Fontos számukra, hogy a könyvtár igazi közösségi térré váljon, mert ezáltal az egész település közössége erősödik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum