2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF

Szél Bernadett – Uniós pénzből rontana a gyermekek életkörülményein a kormány

Szél Bernadett: a fóti gyermekközpont ügyében önmagát buktatta le a kormány

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő időt és energiát nem kímélve járt és jár utána, hogy miért akarja a kormányzat felszámolni az egyébként jól működő fóti gyermekközpontot.  A kormányzat részéről éppen Rétvári Bence, az emberi erőforrás minisztériumának államtitkára tanácsolta azt a képviselőnőnek, hogy nézzen utána annak az uniós pályázatnak, amely a fóti intézmény „kitagolásáról” szól.

A fóti gyermekközpont bezárását kezdettől fogva azzal a mesével próbálja eladni a kormány, hogy az intézmény  nagy, korszerűtlen és elzárt tömegotthon, amelyik kiváltásra szorul – mondja Szél Bernadett.

–Az ott gondozott gyermekeket a tervek szerint nevelőszülőknél, vagy kisebb, korszerűbb, településbe integrált lakásotthonokban helyeznék el. Azonban ez egy nagy hazugság, mert a szóban forgó intézmény nem tömegszállás, mert családias apartmanokban laknak a gyermekek, továbbá bele van integrálva Fót életébe, csodálatos és számukra praktikus környezetben.

Uniós pályázatok önkényes értelmezése

Az érdeklődésemre az állami szervezetek többször hivatkoztak uniós pályázatokra, csakhogy azok rendeltetése egyáltalán nem az lenne, hogy  rászoruló gyermekeket lényegesen rosszabb körülmények közé telepítsenek át csak azért, mert a hatalom jelenlegi birtokosai szemet vetettek a kiváló adottságú fóti ingatlan-együttesre. A gyermekeket az ország különböző településeire osztanák szét, Zalaegerszegre, Kalocsára, Budapest-Hűvösvölgybe és még Aszódra is. Valamennyi helyszínen jóval rosszabb körülmények fogadnák az oda érkező gyermekeket, és egyáltalán nincs szó kitagolásról, mert például Zalaegerszegen és Kalocsán is a bővítéssel meghaladják azt a létszámot, amellyel egyáltalán szabályosan működhetnének ezek az intézmények. Ráadásul már most sok gyermek van a várólistákon, így a férőhelyek egyáltalán nem növekednek, a bővítéssel nem lenne több a hely. Sőt a minisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága szerint is egyre nagyobb az igény a speciális, illetve kettős szükségletű gyermekeket ellátó férőhelyekre. Kevés a speciális nevelőszülő is, mint kiderítettem, az országban összesen 15-en alkalmasak erre a feladatra, továbbá a speciális gyermekotthoni kapacitások sem elegendőek. 2016-ban a legsúlyosabb állapotban levő fiatalokat ellátó, öt országos hatáskörű speciális gyermekotthon összesen 216 férőhelye többségében teljes feltöltöttséggel működött.

Igazából nem gyermekvédelmi döntés született, az uniós pénzt nem rendeltetésszerűen használták fel

A dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy nincs itt szó semmiféle kitagolásról, jobb színvonalú elhelyezésről, a kieső gyermekotthoni férőhelyek nem kiváltásra, hanem „pótlásra” kerülnek, és mivel csak két szóba jöhető intézmény van az egész országban, ami a fótihoz hasonló szükségletű fiúkat fogadni tudja, ezért, mint már említettem, a zalaegerszegit és a kalocsait bővítik – mégpedig uniós pénzből. Holott az uniós pályázati kiírás nem tesz lehetővé olyan férőhelybővítést, ami változatlanul hagyná a speciális férőhelyek számát, miközben nem valósít meg kitagolást sem.  

Politikai és nem szakmai döntést hoztak a fóti otthon bezárásáról

A Fót sorsáról rendelkező titkos kormányhatározat valójában egy ingatlanról hozott döntés a gyermekvédelmi szempontok totális figyelmen kívül hagyásával. A kormánynak kellett az ingatlan, ezért úgy döntött, hogy kirakja onnan az ellátásra szoruló gyermekeket. Ezzel vág egybe, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azt írta nekem: a fóti Gyermekközpont bezárásának szakmai dokumentumai „nem állnak a rendelkezésére” – a döntés szakmai megalapozása tehát nulla.

Jogi lépések  

Most az következik, hogy megvizsgálom a lehetséges jogi lépéseket: az ugyanis nem működik, hogy a gyermekotthonok kiváltására és speciális otthonok kapacitásfejlesztésére igénybe vehető uniós pályázatot arra használja a kormány, hogy súlyos állapotban levő gyermekeket ide-oda rakosgasson a rendszerben, és helyet csináljon a mutyijához. Azt is szeretném, hogy ország-világ megtudja: végighazudott a kormány két és fél évet, ennyi ideig hazudták azt a szemünkbe, hogy itt a gyermekek érdeke az első, és hogy jobb körülmények közé meg nevelőszülőkhöz kerülnek – miközben titkos kormányhatározatban dőlt el a sorsuk.

A gyermekek sorsa továbbra is bizonytalan: a speciális szükségletű gyermekek férőhelyeinek „pótlása” már megtörtént, de hogy találnak-e kellő számban szakembereket hozzájuk, az nem valószínű. A különleges szükségletű gyermekek ellátásáról továbbra sincs semmi hír, ahogy a hazánkba kísérő nélküli érkezett kiskorúakéról sem. Az intézmény jelenlegi és korábbi, a park területén élő dolgozóinak sorsa is nyitott kérdés még. Én továbbra is tartom: óriási hibát követ el a kormány azzal, ha bezárja a fóti Gyermekközpontot, és a szakmaiatlan, elkapkodott döntés árát a gyermekek és a gondozóik fogják megfizetni. És persze az uniós adófizető polgárok – hangsúlyozta Szél Bernadett.

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett közösségi oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum