2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Öt dudás egy testben

Minden bizonnyal nem egy ember fejében megfordult már, milyen is lenne, ha nem egyedüliként létezne a világon, hanem mondjuk lenne egy ikertestvére, vagy esetleg klónoznák őt – izgalmas kérdés. No de kívánságának teljesülését valószínűleg nem azon a kellemetlen módon képzelte el, hogy egy testen osztozzon többedmagával – magyarán skizofréniában szenvedjen. Pedig ez is egy (létező) lehetőség. Daniel Keyes Az ötödik Sally regényének központi témája pedig pont ez a mentális betegség, melyben a dráma oroszlánrésze a láthatatlan, tudatalatti tartományokban zajlik.



Sally Porter egy súlyosan sérült személy – lelkileg, mentálisan. Benne személyiségének őt, rendkívül rétege lakozik egyszerre, melyek önálló életre kelnek, ideiglenesen átvéve az irányítást. Bella maga a túlfűtött erotika, Derry kedves és jóindulatú, Nola rendelkezik a magas szintű intellektussal, Jinx kegyetlenségéről, agresszivitásáról hírhedt, míg maga Sally félénk, bárányszívű. Ők bolygatják meg a főhősnő életét, ráadásul nem is akárhogy: számtalan necces szituációba keveredik (például összevásárol mindenfélét, vagy olykor le- illetve kivetkőzik magából), melyekre nem is emlékszik. Mindennek tetejében ráadásul válik férjétől – ugyanis azért aligha csoda, hogy a férfi úgy dönt, elhagyja feleségét.

Sally rendbehozatalának hálás-hálátlan feladatát a sors dr. Ash-re osztja. A pszichiáter eddig a szakkönyvek lapjain találkozott ezzel a betegséggel, így nem kis szakmai kihívást jelent neki páciense. A kezelés sikerétől azonban nemcsak Sally további jólléte függ, hanem a saját magánéleti válságának megoldását is ettől az esettől várja: ugyanis az ő házasélete sem a boldogságról szól, valamint munkájában burnout-szindrómában szenved.

Az ötödik Sally önmagában talán kevésbé lenne érdekes, hiszen a személyiséghasadásos alaptörténet a legtöbbeknek nem szolgál semmi különlegességgel. A szerző színt az orvos-beteg viszony révén vitte bele, jelesül, hogy dr. Ash Sallytől várja saját életének visszaállítását a sínre. Ez egy érdekes, csavaros „felállás”, s egyben realisztikusabbá, reálisabbá is teszi a cselekményt – hiszen a közhiedelemmel ellentétben attól, hogy orvosok, valójában nem immunisak ők sem a hétköznapi emberi problémák ellen. Mindemellett pedig persze mélyebbre ásunk a doktorral együtt Sally múltjába, feltárjuk lelki világát és énjét – hiszen nem ok nélkül esett darabjaira személyisége.

Összességében, Daniel Keyes a lélek és elme bugyraiba tett izgalmas kalandozással kecsegtet azok számára, akik választása Az ötödik Sally regényére esik. Mélyebb lélektani drámának számít, így nem mondható egy laza, könnyed strandolvasmánynak. Ellenben számos elgondolkodnivalóval szolgál.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek