2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ősi halcsapdát állítanak a Ladikos Fesztiválon – Idén a Herman Ottó Emlékév is főszerepet kap

Ősi halcsapdát állítanak a Ladikos Fesztiválon – Idén a Herman Ottó Emlékév is főszerepet kap

 A Herman Ottó Emlékév június 14-én az ország egyik legkedveltebb összművészeti együttlétén, a Ladikos Fesztiválon mutatkozik be. Az idei fellépők sorában – többek között – olyan neves, hagyományőrző zenekarok, együttesek szerepelnek, mint a Csík Zenekar, vagy a nemzetközi elismerésnek örvendő, több mint 40 éve fennálló Muzsikás együttes, a gradistyei horvát népzene legjelentősebb képviselője, a Kolo Slavuj, a művészetében a különböző zenei kultúrák fúzióját megvalósító, egyedi stílusú Chelaba, vagy a számos rangos díjjal kitüntetett Dűvő együttes.

A fesztivál, tematikája és sokszínűsége révén tökéletes helyszíne a NeKI szervezésében megvalósuló, a szintén ezerarcú, a népzene iránt elkötelezett, művészi színvonalú, néprajzi hitelességű hangszerábrázolásokat is rajzoló tudósról szóló, hangulatos megemlékezéseknek. Az Emlékév interaktív polihisztor játszóházán, a Vándortanösvényen túl, a Mediawave után itt is bemutatásra kerül Herman Ottó A magyar halászat könyve című kötetének különleges szépségű illusztrációiból összeállított grafikai vándortárlat. Emellett a résztvevő szakértők Herman Ottó rajzai alapján rekonstruálnak egy autentikus halászati eszközt, a tudós által is megörökített vejszét, amelyet a Szigetközben gyakorlatban is kipróbálnak majd.

A Herman Ottó Emlékévről

A Herman Ottó Emlékév 2014 szervezője, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI), a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi háttérintézménye arra vállalkozik, hogy a természettudós, néprajzkutató, politikus, író, az utolsó magyar polihisztor Herman Ottót még ismertebbé tegye és új, kevéssé közismert oldalairól is bemutassa. Az Emlékév  2014. február 4-én, a Millenáris Teátrumban tartott ünnepi megnyitóval vette kezdetét és december 27-én, Herman Ottó halálának 100. évfordulóján, egy közös megemlékezéssel zárul majd. Az Emlékév éves programja, akárcsak Herman Ottó széleskörű érdeklődése és tevékenysége, ezernyi tájon és sokszínű területeken ível át, számos hangnemben és csatornán keresztül szól minden generációhoz.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek