2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Országszerte 200 műemlék várja a látogatókat a műemléki világnapon
Országszerte 200 műemlék várja a látogatókat a műemléki világnapon

Országszerte 200 műemlék várja a látogatókat a műemléki világnapon

Országszerte 200 műemlék várja a látogatókat a műemléki világnaponOrszágszerte 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum várja a látogatókat ingyenes vagy jelképes összegű belépővel április 17-én és 18-án a műemléki világnap alkalmából tartandó programokon. Budapesten négy fürdőben, a Lukácsban, a Gellértben, a Széchenyiben és a Rudasban vezetett esti sétákat szerveznek. A Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában Reneszánsz életképek címmel rendez palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és – felvehető ruhákkal – történelmi táncházat. A műemléki világnaphoz kapcsolódó részletes műemléklista és a programok megtalálhatók a www.nemzetimuemlek.hu, a szálláskedvezmények pedig a www.itthon.hu honlapon.

 

Vidéken többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, Móron a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben, Győrött a Városi Művészeti Múzeumban, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban szerveznek színes programokat. Számos kastély is ingyen vagy jelképes, 110 forintos áron lesz látogatható, így a Vay-kastély és múzeum Vaján, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, Sárváron a Nádasdy-vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély. Az ódon borospincék a budai Várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban, vidéken Móron, Nyúlon, Palkonyán és Kőszegen nyitják meg kapuikat.

Az Árpád-kori templomok közül többek között a tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Csarodán a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, valamint a Bodrogközben „a tündérek által épített” karcsai református templom várja a látogatókat.

A gondnokság a világnap alkalmából Nemzeti műemlékeink címmel kiadványt is megjelentetett, melyben a szervezet által gondozott közel 40 műemlék leírása, útikönyvszerű ismertetése kap helyet – mondta el Varga Kálmán.

A műemlékvédelmi szervezet igazgatója kitért arra is, hogy a világnap kapcsán egy emléklapot is kibocsátanak, melynek megvásárlói hozzájárulhatnak egy veszélyeztetett műemlék, a tornaszentandrási Árpád-kori műemléktemplom homlokzatjavításának költségeihez.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek