2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Óriási feladatot végeznek a nevelőszülők

Óriási feladatot végeznek a nevelőszülők, mert sokszor sebzett és sérült gyerekek lelkét kell meggyógyítaniuk – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron, ahol Fejér megyei nevelőszülők kaptak háztartási eszközöket a minisztériumtól.

Az átadási ünnepségen Soltész Miklós elmondta, hogy a nevelőszülők hivatásként végzik vállalt feladatukat, és megpróbálják „a vér szerinti családjukból kikerült gyermekek” számára megadni mindazt, amire azoknak szükségük van.

 

Kiemelte, hogy a nevelőszülőket több módon igyekeznek támogatni, ezért indították azt a mintegy 90 millió forintos programot is, amelyben országszerte több mint 1200 nevelőszülő választhatott háztartási gépet (mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, porszívó vagy mikrohullámú sütő). Fejér megyében 65 család kap az eszközökből – tette hozzá.

 

Az államtitkár közölte, hogy a pályázat sikeres, ezért az év második felében ismét kiírják. Soltész Miklós elmondta, hogy áldozatos munkát végeznek a gyermek- és lakásotthonokban dolgozók, de mégis a család közeli állapot a legjobb a gyerekeknek, ezért ettől az évtől a 12 év alatti gyermekek „csak nagyon kivételes esetben” kerülhetnek gyermekotthonokba.

 

A már ott élők pedig a következő években, ütemezetten kerülnek nevelőszülőkhöz. Szólt arról is, hogy országosan több mint 21 ezer gyermek él lakás- és gyermekotthonokban, és kétharmaduk nevelőszülőkhöz kerül.

 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy január elsejével bevezették a nevelőszülők és helyettes szülők számára az új, egységes foglalkoztatási jogviszonyt. Ezzel 5750 nevelőszülő jut havi jövedelemhez, ami nyugdíjjogosultságot is jelent. Közülük eddig több mint háromezren semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeztek – tette hozzá. Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a Fejér megyei ellátórendszerben nevelkedő gyermekek 65 százaléka nevelőszülőknél van: 192 nevelőszülőnél 494 gyermek él.

 

Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója a nevelőszülői hálózat működtetőjeként köszönetét fejezte ki az elmúlt időszak pozitív változásaiért, amelyeket a nevelőszülők eddig munkájának megbecsüléseként értékelt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…