2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nemzetközi politikai karikatúrák kiállítása Miskolcon

Nemzetközi politikai karikatúrák kiállítása Miskolcon

2012 szeptember 14., 12:00, Miskolc – Hősök tere
Szeptember 14.én, pénteken, 12:00 órai kezdettel a Hősök terén Miskolcon az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi politikai karikatúrák kiállítása nyílik meg „International exhibition of political cartoons 2012“ címmel, amely  a Visegrádi Négyek és az Egyesült Államok legjelentősebb és legelismertebb karikaturistáit felvonultató nemzetközi kiállítássorozat.

Daryl Cagle (USA), Pavel Reisenauer (CZ), Martin „Shooty” Šútovec (SK), Andrzej Mleczko(PL) és Varga Csaba(H) mutatják be kritikus nézeteiket  aktuális politikai és  társadalmi problémákkal kapcsolatban. A kiállítás 2012-ben Közép-Európa 12 legjelentősebb városában lesz látható. Prága után Hradec Kralove, Olomouc, Brno, Varsó, Wroclaw, Katowice, Krakkó, Budapest, Miskolc, Debrecen majd Győr városában tekinthetik meg az érdeklődők a világhírű karikaturisták munkáit.
„  Az egyik legnagyobb szabadságunk, hogy gúnyt űzhetünk a kormányunk dolgaiból…. Mikor félünk viccelődni politikai ellenfeleinken már nem lesznek többé politikusok, csak diktátorok.“
―Bob Hope, 1955
Eme nézet rávilágít a szólásszabadság, a szabad vélemény nyilvánítás és a sajtószabadság alapvető fontosságára egy demokratikus társadalomban.

A Nemzetközi politikai karikatúra kiállítás a közép-európai közösségek különböző aktuális problémáira kíván rávilágítani Daryl Cage, az Egyesült Államok egyik legtermékenyebb és legprovokatívabb karikaturistájának munkásságán keresztül, aki a szatirikus ábrázolásmód segítségével mutatja be a vezetők politikai tevékenységeinek spektrumait. Nagy örömmel állítjuk ki munkáit együtt a legjobb cseh, szlovák, magyar és lengyel művészek rajzaival.
Resienauer, Šútovec, Mleczko és Varga szintén arra használják művészetüket, hogy kritikus gondolkodásmódra serkentsék a közösség tagjait napjaink politikai döntéseivel kapcsolatban, és humorral fűszerezve interpretálják véleményüket görbe tükör elé állítva a napi politikát.
Reményeink szerint  a közönség nagyra értékeli majd az újságírók és karikaturisták szatirikus hangvételű, mélyreható elemzéseit tolmácsoló kiállítását, mellyel informálják és szórakoztatják az egész közösséget, és mellyel megőrzik illetve fenntartják a politikusok felelősségrevonhatóságának jogát és lehetőségét, mely alapvető és elengedhetetlen minden jól működő demokráciában.
Az  „International exhibition of political cartoons 2012“  kiállítássorozatot az IVF(Nemzetközi Visegrád Alap), az Egyesült Államok prágai nagykövetsége és a Szlovák Kultúrális Minisztérium támogatja.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…