2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Nemes A Cél- miskolci konferencia

2018. november 13-án munkavédelmi és munkaegészségügyi konferencia megrendezésére került sor a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazatokban működő munkáltatók és munkavállalói érdekképviseleti szervezetek képviselői számára. A  NEMES A CÉL – Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság! című program keretében megvalósult szakmai regionális eseményen a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a program eddigi eredményeiről, és szakmai előadásokat hallgathattak meg az ágazatot érintő munkaegészségügyi és munkabiztonsági témakörökben. A konferencia alkalmával bemutatásra került egy ágazatspecifikus applikáció is, amely segítséget nyújt a munkabalesetek még szakszerűbb kivizsgálásához.

A rendezvényt Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyitotta meg. Köszöntő beszéde után rövid összefoglalóban ismertette a ’NEMES A CÉL – Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság! című pályázat eredményeit, elmondta, hogy sikeresnek tartja a projekt megvalósulását és hangsúlyozta, az is egy fontos eredmény, hogy az három, munkaadói és munkavállalói konzorciumi partner együttműködésében valósult meg.

A délelőtt további részében a munkavédelem és munkahelyi egészség témakörében hallgathattak meg előadásokat a résztvevők. Elsőként a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazatra jellemző  munkabalesetekről és megelőzésük lehetőségéről adott részletes képet a téma szakértőjeként Dr. Koch Mária, aki rávilágított, hogy a kellő körültekintéssel és a megfelelő hozzáállással a munkabalesetek megelőzhetők és azok száma nagy mértékben csökkenthető.

Ezt követően Dr. Szabó Erika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának vezetője a munkavédelem helyzetét és az ide vonatkozó ágazat tapasztalatokat tekintette át előadásában.

Ezt követte Dr. Erősné Dr. Bereczki Edit munkaegészségügyi szakértő, aki az ágazatra jellemző egészségügyi veszélyek kockázatára hívta fel a hallgatóság figyelmét, külön kiemelve a fémipari munkakörnyezet egészségkárosító kóroki, tényezőit, a foglalkozási megbetegedések előfordulását, és azok jellemzőit, konkrét eset ismertetésekkel.

Az előadásokat Dr. Dudás Katalin munkaügyi szakértő prezentációja zárta, aki „A bekövetkezett munkabalesetek esetén fennálló párhuzamos felelősségek hatása a jogkövetésre” című elődásában bemutatta a munkavédelmi törvény jellegzetességeit, kiemelve a munkáltatói kártérítési felelősség jogi aspektusait.

Az esemény zárásaként a szakértők és a hatóság képviselői kötetlen kerekasztal beszélgetést folytattak az ágazatot érintő munkavédelmi és munkaegészségügyi kérdésekről, melyek nagy aktivitást váltottak ki a hallgatóság részéről.

A projekt honlapján – https://nemesacel.com – videókkal, plakátokkal, leaflettel, e-guide-dal,  kidolgozott applikációval, valamint on-line tanácsadással nyújtanak támogatást a mindennapi munkához nemcsak a munkavállalóknak, a munkáltatóknak, hanem a munkavédelmi képviselőknek és szakembereknek, valamint a téma iránt érdeklődőknek.

„A szakértő válaszol” című rovat decemberig folyamatosan aktív, munkajogász válaszol a feltett kérdésekre, melyekből anonim válogatás is elhelyezésre kerül a projekthonlapon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…
UNESCO NEMZETKÖZI JAZZNAP 2024.
A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható! Herbie Ha…