2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nem Ganz Ábrahám öntödéjéből kerültek ki az új Lánchíd elemei

Nem Ganz Ábrahám öntödéjéből kerültek ki az új Lánchíd elemei


Közel 20 ezer LEGO® kockából épültek fel a magyar nevezetességek:
a Lánchíd és a Hősök tere

 Sok-sok évtized, számos átalakítás, bombázás, szobordöntés és állítás után most egy eddig még sosem használt „építőanyagból” húzták fel Budapest két világhírű nevezetességét: megépült LEGO kockákból a Lánchíd és a Hősök tere (Millenniumi Emlékmű). Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockával 4 hónapon keresztül dolgozott Budapest legemblematikusabb épületeinek LEGO kiadásán, amelyre a LEGO Hungária kérte fel.

A LEGO építmények kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és a kreativitás is elengedhetetlen volt, nem kevés fantáziára volt szüksége az építőnek, hiszen például a Lánchíd Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt.

„Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, hasonlóan a Zeneakadémia homlokzatán található szobrokhoz. Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek, mintegy ’keljenek életre’ a szobrok.
Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült!”– mesélte el Dóczy Balázs, az építő.

A LEGO-LÁNCHÍD
eredeti tervezője: William Tierney Clark – 1839
méretarány: 1:225, súly: 6kg
másfél méter hosszú
10 ezer LEGO kocka

LEGO építési infók:
A LEGO Lánchíd hídpályáját hosszanti irányban meg kellett rövidíteni, mert nem lett volna praktikus a valódi híd arányait követni. A valóságban ugyanis sokkal hosszabb a Dunán átívelő útpálya a boltíves pilonokhoz képest. Így viszonylag nagyok és kidolgozottak lehettek a pilonok és az oroszlánok.
Sok apró LEGO® Technic™ darab van a láncokban és a felfüggesztésekben, valamint az útpálya alatt is két lyukas Technic kockákból álló merevítés húzódik. A híd szimmetriája miatt gyakorlatilag kétszer kellett ugyanazt megépíteni.
A LEGO két homokszín árnyalatával (Tan és Dark Tan) kiválóan vissza lehet adni sok épület színét, itt is e kettő kombinációja működött, némi szürkével kiegészítve. Az úttest és a lánc kétféle szürkéből és feketéből készült. Apró részlet, de a híd közepén a hajók áthaladását jelző rombusz alakú tábla sárgája is olyan, mint a valóságban. Különösen érdekes és egyben nehéz volt megépíteni a pilonokon található címereket. Mivel ezek domborművek, színek helyett csak formákkal lehetett dolgozni. Illetve az oroszlánok kidolgozása volt érdekes, és valószínűleg ezt a részletet ismerik fel a legtöbben.

A LEGO-HŐSÖK TERE (MILLENNIUMI EMLÉKMŰ)
eredeti tervezője: Zala György –  1895
méretarány: 1:80
súly: 4kg
1 m2 alapterület, 8200 LEGO kocka

LEGO építési infók:
Érdekesség, hogy mivel nem lett volna célszerű az egész teret megépíteni, ezért az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékköve előtt véget ér az építmény. A térkő jellegzetes mintázatát azonban a megépült részlet is tökéletesen visszaadja. A félköríves oszlopcsarnok íve az ilyen nagyobb méretű építményeknél bevett lépcsőzetes technikával készült. Nem volt egyszerű viszont ebbe az ívbe beleilleszteni az oszlopokat úgy, hogy a köztük lévő távolság egyenletes legyen. Ennek elérésére sok kísérlet született, mire a tervező megtalálta a legoptimálisabb rögzítési pontokat.
Ahogyan a Lánchíd esetében, itt is a LEGO pasztellszínei váltak be: homokszín és szürke kombinációja figyelhető meg. Az oszlop és az oszlopfő részleteinek kidolgozása különösen izgalmas feladat volt. A minifigurák építésekor (az igazán rikító színeken kívül) szinte a LEGO teljes színpalettája felhasználásra került az olíva zöldtől a nugátig.

„A hét vezér fejfedőivel eléggé megszenvedtem, mert – érthető módon – a LEGO viszonylag kevés ősmagyar sisakot készített az elmúlt 20 évben. Vagyis csak a létező darabokból tudtam válogatni, és azokkal visszaadni minél jobban a vezérek öltözékét. Egyébként a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgoztam a legtöbbet. Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem. Messze a minifigurák tervezése volt a legbonyolultabb feladat, és rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használtam fel hozzájuk. A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő darabot találnom” – mesélte el Dóczy Balázs.

A két LEGO alkotást a LEGO Hungária magyarországi központjában helyezték el. A nagyközönség a LEGO Lánchidat a LEGO Kreatív Sziget roadshow keretein belül tekintheti meg november 5-én és 6-án, Budapesten, a Westend City Centerben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek