2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: A szakképzés leépítése tovább súlyosbítja a szakképzett munkaerő hiányát!

A szakképzés kormányzati átalakítása teljes kudarc. A beiskolázási adatok alapján idén 55 ezer hely marad üresen az állami szakképzésben, a szakiskolákban csak a helyek 39%-át sikerült betölteni.
A rossz adatok egyik oka az, hogy a kormány egyoldalú döntéssel lényegében megvonta a magán és alapítványi szakképzési intézményektől azt a lehetőséget, hogy szakképzési osztályt indítsanak. A kormány ezzel nemcsak a szektorsemlegesség elvét sérti meg, de hatalmas károkat okoz a gazdaságnak is. Ezek az intézmények ugyanis az elmúlt években a munkaerő-piacon értékes, a diákok és szüleik számára vonzó képzéseket fejlesztettek ki.

A kormány úgy tűnik semmit sem tanult az idei negatív tapasztalatokból.  A keretszámok elosztását szabályozó szakmaszerkezeti döntés megjelent tervezete továbbra is önkényes osztja el a szakmák között a keretszámokat és elsősorban az állami intézmények számára biztosít férőhelyeket.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a szakmaszerkezeti döntés tervezetét, és a szakmával egyeztetve tegyen új javaslatot.
Követeljük azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a szakmaszerkezeti döntést megalapozó hosszú távú munkaerőpiaci elemzéseket, a civil és kamarai egyeztetések jegyzőkönyveit. A férőhelyek elosztásának nem lehet az alapja az állami központosítási szándék, hanem kizárólag a minőség és a diákok választása.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke, EP képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek