2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Nekem nem mindegy program

KERESD A HANGOD! – országos közösségi és irodalmi kampány a demokratikus értékek erősítéséért 14-20 éveseknek
Nekünk nem mindegy, hogy mit gondolsz a világról, magadról, a kortársaidról, arról, ami bánt és amin változtatni szeretnél. Hiszünk abban, hogy a változás csak úgy érhető el, attól lesz jobb a hely, ahol élünk, ha teszünk érte. Fogalmazd meg a problémáidat, állj ki és mondd el, neked mi nem mindegy!

A Nekem nem mindegy programsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló országos közösségi és irodalmi kampány és tehetséggondozó program, melynek fő célkitűzése a társadalmi együttéléshez szükséges, alapvető demokratikus értékek megerősítése és megszilárdítása a középiskolás, 14-20 éves korosztályban.
A program tizenhat hónapja alatt három régióból – Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország –, régiónként minimum hét iskolát szólítunk meg, amelyek diákjaitól négy, a társadalmat érintő és foglalkoztató kérdéskör (szólásszabadság, erőszak, rasszizmus, elvándorlás) mentén várunk problémafelvető és -feltáró alkotásokat.
A programban részt vevő diákok munkáját egy-egy, az adott régióból származó vagy jelenleg ott élő kortárs magyar író – Grecsó Krisztián, Keresztesi József, Rácz Zsuzsa – segíti. Ők a program mentorai, akik kötődnek régiójuk történetéhez, és emellett elhivatott tehetséggondozók. Tanácsaikkal, írásaikkal, történeteikkel segítik és orientálják a fiatalokat, valamint rendhagyó irodalomórákon személyesen, a program weboldalán pedig virtuálisan nyomon követik és értékelik a diákok alkotásait.
A Nekem nem mindegy program másik fontos alappillére a magyar slamközösségek és slammerek elhivatott, mentori munkája, amely a társadalmi kérdésekkel vállaltan foglalkozó slam poetry műfaját hivatott megismertetni a fiatalokkal. A program vezetője Horváth Kristóf – Színész Bob, országos slambajnok, aki a program mentoraként számos slamtalálkozón, iskolai programon, rendhagyó irodalomórán dolgozza fel a négy témát.
A Nekem nem mindegy program azonban nemcsak a kiválasztott három régió minimum huszonegy iskolájában fut majd. Az egész országból lehet hozzánk csatlakozni, várjuk bármely fiatal alkotását, gondolatait – weboldalunkon lehetőséget biztosítunk bárki számára, hogy megfogalmazza, mit gondol az adott társadalmi problémáról.

A programban részt vevő iskolák pedagógusai mellett az országban tanító bármely tanár számára lehetőséget adunk arra, hogy komplex, letölthető és online is használható oktatási segédanyagokhoz jusson: a programban tárgyalt témakörökre épülő, a mentor írók és slammerek műveit feldolgozó és azokra reflektáló óravázlatok és módszertani útmutatók mind elérhetők oldalunkon.
A Nekem nem mindegy program elsődleges céljának tekinti a demokratikus értékek erősítését a fiatalok körében, valamint annak tudatosítását, mennyire fontos egy jól működő ország életében, hogy tagjai aktívan részt vegyenek sorsuk alakításában. A szűk másfél éves közös munka során a fiataloknak nemcsak a saját alkotásaikkal kell foglalkozniuk, hanem bevonjuk őket a döntések meghozatalába, maguk véleményezik majd egymás alkotásait, szavaznak róluk, és az iskolai órákon közösen vitatják meg a felvázolt problémákat.
Programunk egyik legfontosabb alapelve, hogy minden vélemény számít, de a kirekesztő és gyűlölködő megnyilvánulások nem tolerálhatók. A kampányban megvitatásra ajánlott problémák és kérdéskörök (kirekesztés, rasszizmus, elvándorlás, családon belüli erőszak, fiatalok közötti agresszió és erőszak, nemek közötti egyenlőtlenség, állampolgári inaktivitás) a fiatalok életében, mindennapjaiban is fontos kérdések. Célunk, hogy új megvilágításban, több szempontot is figyelembe véve, viták és közös gondolkodás során ők maguk alakítsák ki véleményüket e kérdéskörökben.
Hosszú távú célunk a program keretében fejlesztett projektoldal, az online közösségi platformok és a létrejövő oktatási-módszertani gyűjtemény fenntartása és működtetése a program befejeződése után is. A kipróbált és bevált módszertani tapasztalatok eljuttatásával az iskolákba ösztönözni kívánjuk a pedagógusokat, hogy folytassák a megkezdett munkát, új, saját ötletekkel, testre szabott formában, amivel saját iskolájukban akár hagyományt is teremthetnek. Célunk, hogy a jövőben minden iskolában legyen egy Nekem nem mindegy-nap, amikor a diákok lehetőséget kapnak fontos társadalmi kérdések és problémák, mindenkit érintő ügyek megvitatására, véleményük kifejtésére. Reményeink szerint a Nekem nem mindegy programból a jövőben egy szélesebb mozgalom bontakozik majd ki, amely országszerte minden korosztályban hozzájárul a társadalmi önismerethez, illetve a magyar civil társadalom fejlődéséhez.


A program kezdeményezői

A Világháló Irodalom Alapítvány stratégiai partnerével, a Litera irodalmi portállal tizenkét éve van jelen a kulturális tartalomszolgáltatásban. Közszolgálati kezdeményezés, célja az irodalom és olvasáskultúra népszerűsítése. Állandó szereplője az irodalmi műhelyeket támogató kiírásoknak (MASZRE, MKKE) és projektalapon szervezi tevékenységét. A Világháló számos országos rendezvénysorozatot valósított meg sikerrel. Kiemelt szervezője volt az Olvasóligetnek (irodalomnépszerűsítő és könyvkulturális kampány és felolvasósorozat budapesti és vidéki helyszíneken, speciális helyeken a Magyar Nyelv Éve keretében, 2009-ben), és az Olvassunk együtt! programoknak (olvasásnépszerűsítő sorozat a leszakadó és elszegényedett településeken), előbbiért állami díjat vett át. Részt vett a Nagy Könyv mozgalomban, a Kálvin-, a Reneszánsz év és a Duna-mozgalom programjainak megvalósításában. Kisvárosokba, leszakadt falvakba, szellemileg elszigetelt, előítéletek sújtotta zárt közösségekbe vittük el az irodalmat (pl. Hétes telep – Ózd), a társadalmi együttélés alapfeltételeit jelentő gondolatokat. A Világháló évek óta dolgozik „Az irodalom hazatalál” című programon: a vidéki és az országhatáron kívüli, magyarlakta területekről elszármazó alkotókat kísérünk haza stábunkkal és portréfilmet készítünk róluk.

Kapcsolat
Kelecsényi Vera, projektvezető
+36 30 268 3998
kelecsenyivera@nnm.hu
Törkenczy Tibor, programvezető
+36 30 596 7223
torkenczytibor@nnm.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…