2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Négyszáz újdonsággal várják a közönséget az Ünnepi Könyvhéten
Négyszáz újdonsággal várják a közönséget az Ünnepi Könyvhéten

Négyszáz újdonsággal várják a közönséget az Ünnepi Könyvhéten

Négyszáz újdonsággal várják a közönséget az Ünnepi KönyvhétenMintegy négyszáz újdonsággal várják a kiadók a közönséget a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, amelyet Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyit meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren. Mint azt Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója elmondta, a központi helyszín, a Vörösmarty tér mellett Budapesten idén is lesznek programok a Váci utcában, illetve a Deák Ferenc utcában, új helyszínként pedig a Holokauszt Emlékközpont csatlakozik a mintegy 250 hazai és határon túli könyves céget felvonultató rendezvényhez.

A központi helyszínen 152 pavilont állítanak fel, és csak itt mintegy ezer dedikálást tartanak a június 7-ig tartó könyvhéten – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket.

Zentai Péter László elmondta: az idén is megszervezik a Könyvheti Olvasóklubot, amelyben a rendezvényre látogatók nyugodt körülmények között olvashatnak bele a könyvheti újdonságokba, szombaton pedig ismét megrendezik a Könyvek éjszakáját, melynek keretében utcabált és éjszakába nyúló programokat tartanak.

Az igazgató kiemelte: az ország nagyobb települései az idén is csatlakoztak a rendezvényhez, így könyvheti programokat tartanak összesen mintegy ötven városban, Balatonfüreden, Győrött, Nagykanizsán, Zalaegerszegen vagy például Debrecenben is.

Tarján Tamás irodalomtörténész ismertette a könyvheti kínálatot, megjegyezve, hogy a most megjelenő mintegy négyszáz újdonság csak alig húsz százalékába volt alkalma beleolvasni. „Jól sikerült könyvhét” készülődik – vélte Tarján, aki a rendezvény „legreprezentatívabb” kiadványának Esterházy Péter Esti című, hetvenhét rövid prózáját tartalmazó kötetét tartja.

Az újdonságok tíz százaléka ugyanakkor a kommersz irodalomhoz tartozik, s ezek nem mindegyike illeszkedik az ünnepi könyvhét szellemiségéhez – vélte Tarján Tamás.

A könyvek átlagára 2753 forint, a legdrágább a Bachmann Zoltán életútját bemutató kötet, amelyet a Vince Kiadó kínál 9995 forintért. A könyvhét legolcsóbb kötete a Kortárs Kiadóé: Becsy András Franciakrémes című versgyűjteménye mindössze 1000 forintba kerül.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…